Насловна Најновије Ускоро реконструкција Женског рехабилитационог одјељења

Ускоро реконструкција Женског рехабилитационог одјељења

124
0

У Специјалној болници за психијатрију на Сокоцу лијечи се 140 пацијената којим се настоји обезбиједити што боља стручна подршка и услови боравака, а за ову годину планирана је реконструкција Женског рехабилитационог одјељења и обезбјеђење средстава за ново санитетско возило, неопходно за превоз штићеника до установа које им пружају друге видове здравствене заштите, изјавио је Срни вршилац дужности директора Драган Булајић.

Булајић је рекао да се чине све да у овој установи секундарног нивоа, у којој се баве лијечењем, рехабилитацијом и ресоцијализацијом пацијента, обезбиједе што боље услове за њихов боравак, у чему имају подршку Владе Републике Српске, града Источно Сарајево и општина у окружењу.

„Управа велике наде полаже у најаву да се Специјална болница за психијатрију на Сокоцу нашла међу четири овог типа у Републици Српској које ће бити потпуно реконструисане, за шта је Влада Српске донијела одлуку о задужењу из издвојених средства и оних из Фонда Саудијске Арабије“, навео је Булајић.

Он је прецизирао да је, према пројектној документацији, више од 7.000.000 КМ планирано да се уложи у реконструкцију и изградњу објеката на нивоу болнице, а 1.200 000 КМ за улагање у опрему.

ПОДРШКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЗА РАЗВОЈ УСТАНОВЕ

Булајић је нагласио да Болница има велику подршку Владе Републике Српске и министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића у настојању да створе што боље услове за боравак пацијената и за рад здравственог особља.

Он је рекао да је у протекле двије године, захваљујући Влади Републике Српске, реконструисано Мушко акутно одјељење, за шта је обезбијеђено 90.000 КМ и Женског акутног одјељење, у шта је уложено 45.000 КМ.

Булајић је истакао да је установа властитим средствима изградила спољни дневни боравак, гдје од средине прошле године могу да се друже пацијенти Мушког акутног одјељења.

Да би обезбиједили реализацију пројекта изградње новог Женског акутног обољења за боравак пацијенткиња са психичким поремећајима пролазног карактера, истиче Булајић, у овој установи су уклонили остатке ранијег Судског одјељења, девастираног у пожару 2006. године.

„Захваљујући Републичкој управи цивилне заштите, соколачког Шумског газдинства `Романија` и разумијевању градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића и начелника општина Источно Ново Сарајево, Рогатице, Трнова и Власенице, посао уређења локације је данас завршен, уз значајне уштеде за ову установу“, навео је Булајић.

Он је напоменуо да су се у ранијем Судском одјељењу ове болнице у објекту некадашње аустроугарске касарне лијечили судски пацијенти са простора бивше Југославије, те да је након уклањања његових остатака, локација спремна за градњу новог објекта.

ТРАДИЦИЈА ЛИЈЕЧЕЊА ДУГА 65 ГОДИНА

У овој болници више од 65 година штите, одржавају емоционалну и социјалну добробит сваког пацијента кроз унапређење фактора који јачају ментално здравље, уз поштовање једнакости, социјалне правде и личног достојанства, наводе у овој Специјалној болници за психијатрију.

Булајић је истакао да је мисија ове установе да својим пацијентима пружи здравствену заштиту засновану на најбољој психијатријској пракси и хуманости ради опоравка и интеграције у друштвену заједницу.

Он је навео да се у овој установи тренутно лијечи 140 пацијената на четири одјељења – Мушко акутно и Женско акутно, која су затвореног типа, те Мушко рехабилитационо и Женско рехабилитационо, отвореног типа у којима се пацијенти опорављају и успоставља се стање какво је било прије болести.

„У оквиру Болнице дјелује и радно-окупациона терапија у којој се пацијенти баве израдом рукотворина, сликају, проводе вријеме у библиотеци или се баве пословима узгоја поврћа у два пластеника“, рекао је Булајић.

Он је напоменуо да је у оквиру ове болнице дјеловало и Судско одјељење, до отварања Завода за форензичку психијатрију на Сокоцу.

НАУЧНА БАЗА ЗА СТУДЕНТЕ

Специјална болница за психијатрију на Сокоцу је научна база за студенте Медицинског факултета у Фочи, па се група са четврте године студија, у оквиру редовних наставних активности упознала са радом ове установе, те у неколико наврата и група студената из Индије који студирају и наставу прате на енглеском језику на овом факултету у Фочи.

Психијатријску болницу, каже Булајић, недавно су посјетили и студенти филозофских факултета универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци, гдје су уз стручна предавања могли да присуствују и психијатријској пракси.

Психијатријска болница на Сокоцу основана је 1958. године за лијечење душевно обољелих лица са простора бивше Југославије, а избијањем ратних сукоба у њој је до данас настављено збрињавање пацијента из БиХ и тренутни капацитет установе је 156 лежаја.

ИЗВОРсрна/ Приредила: Добрила Абазовић
Претходни текстСусрет директора фондова за ПИО држава насталих на подручју бивше Југославије
Сљедећи текстСрбија објавила званичну подjелу бројева играча за Европско првенство (ФОТО)