Насловна Најновије Успјешно изведена прва операција рака једњака

Успјешно изведена прва операција рака једњака

2054
0

У Универзитетској болници Фоча успјешно је изведена комплексна класична операција карцинома једњака. Ријеч је о оперативном захвату који је први пут обављен у овој здравственој установи, у сарадњи са свјетским стручњацима.

Деветочасовна операција захтијевала је мултидисциплинаран приступ, обученост и високу стручност хируршког тима. Довољна компетентност, надзор свјетског стручњака за ендоскопску хирургију Милоша Бјеловића из Београда, показали су да за фочанске хирурге, анестезиологе, анестетичаре и инструментаре не постоје границе.

– Ово је велики искорак у лијечењу пацијената, не само у источном дијелу Републике Српске, већ и цијеле земље, зато што се ови комплексни оперативни захвати на раде у здравственим установама Српске, осим у невесињској болници гдје комплетан тим београдских стручњака долази и изводи ове операције. Ми смо успјели са својим тимом, уз подршку професора Бјеловића, да изведемо једну такву операцију. Урађена је класичним путем, а у будућности када се стандардизује у нашој установи, изводиће се мини инвазивном методом, односно комбинованим лапароскопским приступом у стомаку и торакоскопским приступом у грудном кошу – рекао је за Радио Фочу начелник Одјељења за хируршке гране Универзитетске болнице Фоча, Ненад Лаловић.

За извођење најкомплекснијих оперативних захвата фочански хирурзи усавршавају се широм региона, Европе и у савременим свјетским здравственим центрима.

– Овој операцији претходила су усавршавања љекара наше установе у Јапану прошле године, у трајању од мјесец дана на Акита Универзитету, а затим недавно усавршавање у Мађарској и другим центрима у Србији и Европи – казао је Лаловић.

Лаловић је навео да је у Универзитетској болници у Фочи у посљедњих десет година направљен велики искорак у примјени минимално инвазивне хирургије, односно оперативних захвата без реза, које пацијентима доносе бројне предности-мање компликација, а краћи и бржи постоперативни опоравак. Резултати су бројни, посебно у области стомачне хирургије.

-Велики искорак направљен је када су у питању мини инвазиване лапароскопске методе у стомаку, то су операције жучне кесе, слијепог цријева, препонске киле, операције тумора на дебелом цријеву и ректуму, операције на слезени, желуцу и мањи приступи на јетри. Лапароскопски се изводе гинеколошке операције, a торакоскопски операције тумора плућа, као и других обољења плућа и плеуре-навео је Лаловић.

У фочанској болници, пројектом модернизације за који је новац обезбиједила Влада Српске, реконструисан је и најсавременијом опремом опремљен, хируршки операциони блок са интензивном његом, чиме су створени одлични услови за унапређење свих хируршких грана. Скорије пресељење отвара могућности и за увођење нових оперативних захвата, истиче Лаловић.

– Чим се заврши папиролошка процедура, слиједи пресељење у нови блок. То је комплексан простор у коме се такве процедуре и изводе и све мора бити обезбијеђено. Надамо се да ћемо у наредних мјесец дана успјети да пређемо у нове просторије, што ће нам много олакшати рад, опрема је савремена, услови су модерни. Биће више простора за операције, више могућности за едукације и рад. Са новом опремом планирамо да уведемо још једну процедуру, врло ријетку у БиХ, а то су операције на желуцу код гојазних људи – појаснио је Лаловић.

Лаловић, који је и шеф Катедре за хирургију Медицинског факултета у Фочи, подсјетио је на раније успостављену сарадњу ове високошколске установе са Медицинским факултетом Универзитета у Акити у Јапану. Долазак колега из Јапана очекује у јуну мјесецу, када су планирана њихова стручна предавања на факултету, као и заједничко извођење оперативних захвата у фочанској болници.

Пише: Радмила Првуловић

ИЗВОРРадио Фоча
Претходни текстУ уторак умјерено до претежно облачно
Сљедећи текстНајава “Оком камере”, Саша Капор (Видео)