Насловна Најновије Уставни суда БиХ донио привремену мјеру: Обуставити продају земљишта на Јахорини

Уставни суда БиХ донио привремену мјеру: Обуставити продају земљишта на Јахорини

68
0

Крњи Уставни суд БиХ донио је привремену мјеру и обуставио примјену Одлуке о начину и условима продаје некретнина у власништву Републике Српске које се налазе у оквиру посебног подручја Јахорина.

Уставни суд је усвојио захтјев за доношење привремене мјере у овом предмету, у којем је подносилац захтјева (13 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ) поднио захтјев за рјешавање спора са Републиком Српском због доношења Одлуке о начину и условима продаје некретнина у власништву Републике Српске које се налазе у оквиру посебног подручја Јахорина јавним надметањем – лицитацијом.

Одлуком о привременој мјери привремено је обустављена примјена оспорене одлуке до доношења коначне одлуке Уставног суда у овом предмету, наводи се у саопштењу.

Уставни суд БиХ тврди да Српска није надлежна за непокретну имовину

Крњи Уставни суд БиХ, по апелацији чланова Предсјендиштва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића, 11 делегата Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и пет делегата Дома народа, утврдио је да је неуставан Закон Републике Српске о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, а која је, како наводе, предмет питања непокретне државне имовине и у искључивој надлежности БиХ.
Уставни суд БиХ: Одређене одребе Закона о производњи наоружања и војне опреме нису у складу са Уставом.

Одлучујући о захтјеву предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Кемала Адемовића за оцјену уставности Закона о производњи наоружања и војне опреме у Републици Српској, крњи Уставни суд БиХ је утврдио да одређене одредбе тог закона нису у складу са Уставом БиХ.

Из Уставног суда наводе да Република Српска доношењем овог закона није уважила одредбе закона БиХ којима је успостављена обавеза обавјештавања, добијања дозволе и сагласности Министарства за спољну трговину и економске односе у Савјету министара и евиденције у његовом централном регистру за сва правна лица која се баве производњом и ремонтом наоружања и војне опреме.

И ова сједница Уставног суда БиХ одржана је без учешћа судија који се бирају из Републике Српске.

Цијело саопштење са пленарне сједнице погледајте ОВДЈЕ.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстЂоковић игра сутра у вечерњем термину на терену „Филип Шатрије“
Сљедећи текстСкупштина општине Трново усвојила је данас извјештај о извршењу буџета за прошлу годину