Насловна Најновије Уставни суд укинуо термин заједничке институције

Уставни суд укинуо термин заједничке институције

58
0
Одлучујући о захтјеву Дениса Звиздићевом за оцјену уставности члана 5 Закона о застави БиХ, Уставни суд БиХ данас је утврдио да овај члан у дијелу који гласи „заједничких институција или институција којом управљају заједничке институције или која је одговорна заједничким институцијама“ није у складу са Уставом БиХ и укинуо га је.
 

У овој одлуци Уставни суд је, између осталог, навео да је законодавац додавањем одреднице „заједничке“ испред израза „институције“ промијенио смисао члана Устава БиХ који прописује постојање искључиво „институција БиХ“.

Уставни суд сматра да је на та тај начин законодавац поступио супротно начелу владавине права прописаном Уставом БиХ зато што је спореном одредбом закона измијенио суштину јасне уставне одредбе из члана 3 Устава БиХ.

Звиздић, који је у вријеме подношења захтјева био замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и потпредсједник НиП-а у августу прошле године је Парламенту у хитној процедури упутио приједлог закона којим би се из Закона о застави БиХ брисао термин заједничке институције.

Тада је рекао да тражи да се брише „неуставна синтагма заједничке институције у дијелу који се односи на објекте на којима се обавезно истиче застава“.

Додао је да је „недопустиво да та формулација стоји у тако закону“ и предложио да се умјесто термина заједничке институције користи термин институције БиХ.

Звиздић је раније током расправа у Парламенту посланицима из Српске говорио да не користе израз „заједничке институције“ тврдећи да он не постоји у Уставу БиХ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОглас о пријему радника у радни однос на одређено вријеме у А.Д. „Јахорина“ Пале – ПЈ „Игришта“ Власеница
Сљедећи текстПутем СМС сервиса МУП-а Српске на вријеме се информисати о року важења регистрације возила