Насловна Најновије У Анталији потврђено – и Турска против притисака, Српска није изолована

У Анталији потврђено – и Турска против притисака, Српска није изолована

174
0

Разговори са великим бројем значајних политичара на Дипломатском форуму у Анталији доказују да је Република Српска препозната као битан саговорник о политичким процесима у регији, али и свијету, поручио је предсједник Српске Милорад Додик по повратку из Анталије гдје је, са српким чланом Предсједништва Жељком Цвијановић, на позив турског предсједника РеџепаТајипа Ердогана, учествовао на Дипломатском форуму.

Додик је нагласио да је Република Српска за европски пут, али само под условом да притом не буде смањена њена снага.

Да састанци са значајним свјетским лидерима руше мит о изолованости Републике Српске , оцјена је аналитичара.

Турски предсједник, мађарски премијер, шефови руске, мађарске, словачке дипломатије, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак – низали су састанци за састанком, на маргинама Дипломатског форума. За предсједника Српске ово је доказ да је Српска битна у свим политичким процесима.

– Наши саговорници разумију позицију Српске и имају разумијевање за наш став да смо за европски пут, али да се јасно види уставна структура БиХ, која је састављена од Српске и Федерације. Ми нисмо спремни да се крећемо европским путевима, а да притом смањимо снагу Српске – истакао је Додик.

А снага Републике Српске јача у дипломатским круговима. Потврђује то низ значајних сусрета са званичницима који у свјетским оквирима имају одјека. Политиколог Војислав Савић, уз позив на опрез, посебно указује на однос Турске према БиХ, државе која је у посљедњих неколико година преусмјерила своју дипломатску активност.

– Неколико година, због добрих односа са Ердоганом, Турска не само да не прави проблеме, него напротив, када је у питању унутрашњи договор, доприноси стабилизацији у смислу да у БиХ константно инсистира на договору три народа који овдје живе – каже Савић.

Сусрети у Анталији велика су ствар за Републику Српску, државотворни ентитет са важним пакетом одлучивања у БиХ, истиче посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

– Република Српска се наметнула као субјект међународног права, као неко од којег зависи доношење одлука на нивоу БиХ, када је ријеч о приступању у НАТО, увођењу санкција Русији, сврставању у одређеним геополитичким моментима – рекао је Мазалица.

Српска се томе оштро супротставила и поред притисака којима је изложена. Бивши шеф дипломатије СР Југославије Живадин Јовановић истиче да Америка, Њемачка и Кристијан Шмит, желе да Републици Српској одузму надлежности и да све што је договорено у Дејтону остане љуштура без садржаја. Међутим, каже, Дипломатски форум у Анталији показао је да то неће ићи онако како су западне силе замислиле.

– Веома је значајно што се показује да притиске, пријетње и санкције које иницирају САД, посебно према руководству Републике Српске и према предсједику Додику, немају јединствену подршку ни међу најзначајнијим савезницима као што је Турска – каже Јовановић.

За публицисту Игора Ивановића и састанци у Турској, које оцјењује као квалитет плус, након Бјелорусије и Русије, потврдили су да је Република Српска незаобилазан фактор у региону.

– Република Српска иако није званично држава, она посједује извјесни капацитет државе. Али, оно што је најбитније има и гаранције Србије као међународно признате државе. Било који договор који се тиче Републике Српске, без њеног активног учешћа је бесмислен – каже Ивановић.

За аналитичаре значајно је и то што је предсједник Српске у Анталији примљен као сви други државници – као шеф државе, а не шеф ентитета.

– Предсједник Републике Српске је предсједник Републике Српске. Бирали су га грађани. Али, та чињеница да је он са те позиције уважен као равноправан државник са другим шефовима влада и држава овог свијета, је јако битна. То је порука Турске нама да је њихова перцепција нас уважена – каже Савић.

Сви су сагласни да је пажња сада враћена на договор домаћих политичара, без уплитања странаца и очување положаја Републике Српске загарантованог Дејтоном.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстУ Рогатици одржано ловачко вече (Видео)
Сљедећи текстЖдрале бронзани на Европском купу