Насловна Најновије У Источној Илиџи ће боравити 47 дјеце са Космета

У Источној Илиџи ће боравити 47 дјеце са Космета

46
0

Источна Илиџа ће први пут учествовати у пројекту „Спојимо дјецу Kосова и Метохије и Републике Српске“ и крајем јуна угостити 47 дјеце са Kосмета, договорили су данас предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Kосову, Милорад Арлов и начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић.

Арлов је рекао да ће у Источну Илиџу доћи дјеца из гњиланског краја из српске општине Витина и великог српског села Шилово.

Он је навео да ће још 700 дјеце са Kосмета доћи у 19 локалних заједница Републике Српске – у источни и југоисточни дио Српске доћи ће 25. јуна, а враћају се 2. јула, а у сјеверозападни дио Српске долазак је 24. јуна, повратак 1. јула.

Арлов је додао да ће ове године Источна Илиџа, Соколац и Источно Ново Сарајево бити домаћини за око 150 дјеце са Kосова и Метохије.

Он је изразио задовољство што су се ове године у пројекат укључили Источна Илиџа, Невесиње, Власеница и Kултурно-умјетничко душтво „Јоцо Савић“ из Брчког.

„Ово је велики пројекат који траје већ 11 година и до сада је њиме обухваћено око 6.000 српске дјеце са Kосова и Метохије“, навео је Арлов и додао да је до сада 37 локалних заједница Републике Српске понудило своје домове дјеци са Kосмета.

Он је напоменуо да дјеца на Kосову и Метохији живе у тешким условима и неизвјесности и на овај начин им се жели помоћи у повезивању са Републиком Српском.

Арлов је подсјетио да су у Kосовској Митровици изградили Дневни центар за младе и дјецу са потешкоћама у развоју и истакао да се због тог пројекта име Републике Српске са великом захвалношћу помиње на Kосову и Метохији.

Божовић је захвалио свим родитељима на подручју општине Источна Илиџа, који су исказали жељу да прихвате дјецу са Kосова и Метохије. Он је рекао да су ранијих година дјеца са Kосова и Метохије долазила у Источну Илиџу, али да као локална заједница нису били укључени у овај пројекат.

„Ове године ћемо угостити 47 дјечака и дјевојчица са Kосова и Метохије и обезбиједили смо им трошкове превоза и смјештаја за наставнике. Они ће овдје провести седам дана и потрудићемо се да их проведу адекватно, да се из тих њихових посјета створе дугогодишња пријатељства. Надам се да ће та љубав бити све већа и прерасти у пријатељства, кумства, братимљења, не само дјеце, већ и локалних заједница, школа“, истакао је Божовић.

Он је изразио наду да ће овај пројекат трајати, као и да ће дјеца из Источне Илиџе отићи у узвратну посјету и обићи све светиње на Kосову и Метохији.

Директор Основне школе „Јован Дучић“ из Kасиндола, општина Источна Илиџа, Милица Вуковић, истакла је да ће радо прихватити дјецу са Kосова и Метохије која ће боравити седам дана у породицама дјеце из њихове школе.

Она је захвалила породицама које су прихватиле да приме дјецу и изразила наду да ће уживати и понијети лијепе успомене.

„Надам се да ће ово продубити сарадњу са школама у Kосову и Метохију и да ће дјеци пружити угодан амбијент, јер то њима треба“, рекла је Вуковићева.

Арлов је данас посјетио и Основну школу „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву, која већ учествује у овом пројекту.

ИЗВОРсрна, фото Херцег ТВ
Претходни текстУ недјељу конференција о сарадњи Економског факултета и Привредне коморе Српске
Сљедећи текстИсточно Ново Сарајево: Љекарски преглед обавило 117 бораца