Насловна Најновије У Народном позоришту у Нишу свечано затворени „Дани Српске у Србији“

У Народном позоришту у Нишу свечано затворени „Дани Српске у Србији“

96
0

У Народном позоришту у Нишу вечерас су свечано затворени „Дани Српске у Србији“, традиционална манифестација у оквиру које је у 11 градова широм Србије током седам дана представљена култура, умјетност, привреда, наука и просвјета Републике Српске.

Свечаном затварању манифестације присуствовали су министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, шеф Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић и градоначелник Ниша Драгана Сотировски.

Клокић је у бесједи истакао да је свака манифестација „Дани Српске у Србији“ нова прилика да се покаже колико су чврсте везе Србије и Републике Српске и поручио да му је част што затвара ове величанствене дане у име Владе и предсједника Републике Српске Милорада Додика.

„Једанаести пут у 11 градова у данима када нам је више него потребна узајамна подршка и пријатељство, показали смо кроз разговоре, састанке, културно умјетнички програм, кроз умјетност и међусобно повезивање да су наше везе јаче него икад“, рекао је Клокић.

Он је захвалио Представништву Републике Српске у Србији на припреми манифестације, публици и представницима 11 градова и институција на подршци.

„Хвала за топлу добродошлицу мојим сарадницима и мени, хвала вам за деценије јединства, хвала вам 11. пут што сте потврдили да `Дани Српске у Србији` трају 365 дана. Да нам живи Република Српска! Да нам живи Србија!“, истакао је Клокић.

Селаковића је у обраћању пренио поздраве предсједника Републике Александра Вучића и премијера Ане Брнабић и истакао да је циљ манифестације попут „Дана Српске у Србији“ да зближе српски народ.

„Чак и у овим данима туге, оне показују да је туга мања када се са неким подели, а када се дели са браћом, онда може да буде мања као што је и свака радост када је делимо нешто што постаје веће, баш као што смо 15. септембра славећи заједно Дан српској јединства, слободе и националне заставе овде у Нишу поделили нашу радост победом коју су нам преци донели пре 105 година“, рекао је Селаковић.

Он је истакао да се српски идентитет и култура не могу замислити без Петра Кочића, Јована Дучића, Алексе Шантића, Иве Андрића, Меше Селимовића, Моме Капора, Емира Кустурице, Филипа Вишњића, а српска историја без Кулина Бана иза кога је остао најстарији сачувани спис на народном српском језику, као ни без постојбине Светог Саве – Херцеговине.

Он је указао да је окупљање српског народа о датумима који чине српски идентитет, историју, садашњост и чиниће будућност српског народа, једна од важних тековина политичких и свеукупних веза Србије и Српске у посљедњим деценија.

Селаковић је честитао Цицовићу на истрајности у организацији „ове дивне манифестације“, која како је истакао, показује Србима у сваком мјесту у Србији колика је љубав Републике Српске према Србији, али и покреће љубав свих у Србији према Републици Српској. /

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је овогодишња манифестација била посвећена српском идентитету, великом значају српског језика и писма, вјере, историје и традиције која, како показује историја српског народа, помаже да „јасније видимо наша будућност“.

Цицовић је истакао да је у 11 градова Србије изведено укупно 14 програма из области науке, позоришта, филма, музике са више од 160 учесника из свих дијелова Републике Српске, али и из Београда и са Косова и Метохије.

Градоначелник Ниша Драгана Сотировски истакла је да „Дани Српске у Србији“ још једном потврђују и подсјећају да су сви Срби један народ, а да је повезивање инстутиција, привреде и грађана логичан слијед јачања узајамних веза Републике Српске и Србије.

Она је нагласила успјешну сарадњу Ниша са градовима у Републици Српској, али и подсјетила на то да је Ниш и Српску у новијој историји повезао и ратни хирург доктор Миодраг Лазић, да Ниш и Бањалуку повезује и први бан Врбаске бановине Светислав Тиса Милосављевић, па чак и да су Народна позоришта у та два града грађена по истом пројекту.

„Испреплетани вековима доказали смо да није важно у колико држава живимо, јер како недавно у Нишу рече наш председник Александар Вучић, границе нису те које могу да нам одузму ни језик, ни заставу, ни писмо, ни припадност истом роду“, рекла је Сотировска.

Свечано затварање завршено је концертом бањалучке групе „Оне три“.

Претходно је вечерас Сотировска примила делегацију Републике Српске коју је предводио министар Клокић и у којој био Цицовић и савјетници у Представништву Српске у Србији Јелена Кусмук и Татјана Дувњак.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра помен за убијене Србе на Косову и Метохији
Сљедећи текстАкција добровољног давања крви у Вишеграду