Насловна Вијести Источно Сарајево У понедјељак почиње снимање филма „Чекајући крст“

У понедјељак почиње снимање филма „Чекајући крст“

207
0

Продукција „Први кадар“ из Источног Сарајева у понедјељак, 21. новембра, почиње снимање документарног филма „Чекајући крст“, аутора и редитеља Витомира Митрића.

– Радња филма обједињује свеукупно књижевно стваралаштво и живот Даре Секулић које ће из врло различитих положаја стварности и сна, живота и смрти, борбе и помирења, вјеровања и сумње, исконске повезаности али и антагонизма међу људима тражити свој смирај и спокој душе чекајући крст – појашњава Митрић за Срну.

Према његовим ријечима, кроз игране сцене, одређених сегмената из живота и рада књижевнице Даре Секулић, проткане поезијом и музиком на њене стихове и архивским материјалом у коме Дара говори о свом животу, фотографије са сахране, кадрова помена из цркве у Пискавици и израде крста, који чека, дочараће се њена исконска духовност и значај у очувању српске поезије страдања и патње.

Кроз синтезу поезије и слике, истиче он, добија се глас патничког, трпког лиризма, глас неутаживог бола егзистенције, али и глас умне воље да се судбина, лична и судбина рода, прими и и поднесе.

Митрић додаје да се овај документарни образовни тв-серијал састоји од двије епизоде/емисије „Јека Горе Петрове“ и филма „Чекајући крст“.

– Серијал је намијењен широј телевизијској публици, али посебан значај има за млађу публику. Нове генерације, које живе у дигиталном добу не знају да препознају и доживе праве пјесничке вриједности и значај српског језика, књижевности и културе – навео је режисер овог филма.

Митрић каже да је серијал настао с циљем да се сачувају српски језик и књижевна и духовна култура од заборава и да би се нове генерације боље упознале о стваралаштву књижевнице и пјесникиње Даре Секулић кроз занимљив телевизијски садржај.

Дванаестог априла 2021. године у Сарајеву је преминула Дара Секулић, по многима најзначајнија српска пјесникиња послије Десанке Максимовић.

Преминула је у 91. години, имала је дуг и трауматичан животни пут, који се окончао у породичном кругу у Сарајеву.

– Њен живот битно су означила два рата, двије велике трауме. Траума дјевојчице са Кордуна, којој су усташе спалиле кућу и побиле више чланове бројне породице Секулића, те траума из времена рата у БиХ деведесетих година, када је поново морала искусити драму избјеглиштва – подсјетио је Митрић.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстДодик: Од јануара веће пензије
Сљедећи текстУпозорење на могућност пораста бујичних водотокова