Насловна Најновије У ЈЗУ Болница “Србија“ у року од два часа примљена два дјетета...

У ЈЗУ Болница “Србија“ у року од два часа примљена два дјетета која су прогутала новчиће

382
0

У Болницу „Србија“ у Источном Сарајеву, у року од два часа примљена су два дјечака узраста од 16 мјесеци и пет година, који су прогутали новчиће, саопштено је данас из ове здравствене установе.

Начелник Одјељења за оториноларингологију и цервикофацијалну хирургију болнице „Србија“ Ђорђе Пејић, упозорио је да су ово потенцијално опасне ситуације и да родитељи треба да пазе чиме се дјеца играју.

Он је навео да је шеснаестомјесечном дјечаку синоћ, хируршким путем из једњака уклоњен новчић од 10 фенинга.

„Након урађене анамнезе, добијен је податак да је дјечак у игри са стола узео кованицу од 10 фенинга и прогутао, након чега је повраћао у више наврата. На сву срећу није долазило до гушења, нити је губио свијест и имао проблем са дисањем“, рекао је Пејић.

Он је напоменуо да су се родитељи на вријеме јавили у најближу установу, гдје је утврђено да је ријеч о страном тијелу у једњаку.

Према Пејићевим ријечима, недуго након ове ситуације, у ургентни блок болнице стигло је петогодишње дијете, са сумњом да има страно тијело у једњаку.

Родитељи су рекли да је дјечак одмах након вечере прогутао кованицу и да нема никакве тегобе.

Након дијагностичке обраде, и овом дјечаку је из једњака уклоњена кованицу од 10 фенинга.

Пејић је рекао да у ова два случаја дјеца нису, на срећу, била директно животно угрожена.

„У посљедње вријеме смо примијетили да је све већи број дјеце која долазе са страним тијелом у носу, а након ова два идентична случаја са кованицама у једњаку, имамо потребу и обавезу да упозоримо родитеље да ове ситуације могу бити опасне по живот“, рекао је Пејић.

Родитељима се скреће пажња да дјецу не губе из вида током игре и да воде рачуна о томе чиме се играју, те да склањају ситне предмете које могу постати потенцијално страно тијело, као што су куглице накита, кованице, ситни дијелови играчака или ситне играчке.

Пејић савјетује да се дјеци не дају бомбоне, кикирики, бадеми и слично, те да, када једу трешње или друго коштуњаво воће, родитељи очистите кошпице.

Према његовим ријечима, дјеци не треба дозволити да се играју пасуљем, грашком и другим махунаркама, као и да не причају пуних уста, да се не играју и не трче са залогајем у устима.

Пејић је навео да дјецу не треба засмијавати док се хране, јер све ове ситуације могу да доведу до озбиљних посљедица.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстВечерас отварање првог Међународног дјечијег фудбалског турнира у Источном Новом Сарајеву
Сљедећи текстУ Сарајеву реексхумирани посмртни остаци лица српске националности