Насловна Најновије ФБиХ: Од наредне седмице нова правила за пушење у угоститељским објектима

ФБиХ: Од наредне седмице нова правила за пушење у угоститељским објектима

77
0

У Федерацији БиХ /ФБиХ/ 13. јуна на снагу ступају нова правила за пушење у затвореним јавним и угоститељским објектима, за чија су кршења предвиђене новчане казне од 100 КМ за физичка лица.

Пушење ће у потпуности бити забрањено у објектима мањим од 50 метара квадратних у којима се служи храна и пиће.

Правилником о забрани пушења прописани су услови за посебне просторе за пушење затвореним јавним и угоститељским објектима, уз дефинисање изузетака од опште забране пушења у ФБиХ.

Према овом правилнику, власници угоститељских објеката који желе дозволити пушење у одређеним просторијама, мораће се придржавати строгих прописа.

На улазу у дијелове у којима је то дозвољено, мораће да поставе јасне ознаке да је пушење дозвољено, али и да је штетно за здравље, те да је забрањен улазак и боравак лица млађих од 18 година.

У објектима и зонама гдје је забрањено пушење, није забрањена употреба технологије загријавања дувана.

Власници објеката површине до 50 метара квадратних у којима се служи само пиће, могу одлучити хоће ли ће објект бити пушачког или непушачког типа, а ако дозволе пушење, простор ће морати бити опремљен системом вентилације и филтрације ваздуха, као и уређајем за мјерење и приказивање података о потпритиску.

Када су у питању објекти већи од 50 метара квадратних у којима се служи само пиће или се поред пића служи и храна, обавезне су мјере које, између осталог, укључују физичко одвајање простора за пушење, који не смије бити мањи од 10 метара квадратних, нити већи од 20 одсто укупне површине простора, те опремање простора системом вентилације и филтрације ваздуха.

Правилник прописује да собе за пушење у здравственим установама, установама за палијативну његу, његу старијих лица, те установама за издржавање казне, морају испуњавати специфичне услове, међу којима да просторија за пушење мора бити потпуно затворена и физички одвојена од непушачких зона.

Власницима угоститељских објеката остављен је период од шест мјесеци за прилагођавање пословања у складу са правилником, а за његово кршење након тог периода правна лица суочиће се са казном од 2.000 до 5.000 КМ, док одговорна лица могу бити кажњена у распону од 300 до 1.000 КМ.

Федерални Закон о контроли и ограниченој употреби дувана и осталих дуванских производа за пушење, донијет је прије скоро двије године, а 13. јуна, када почиње примјена правилника који је утврдило Министарство здравства ФБиХ, званично ће ступити на снагу.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстДвоје младих погинуло код Шипова
Сљедећи текстНавијачи Србије подигли транспарент асоцирајући на Сребреницу и Јасеновац