Насловна Најновије Формиран предмет против Изетбеговића, Адемовића, Мехмедагића и Херенде

Формиран предмет против Изетбеговића, Адемовића, Мехмедагића и Херенде

68
0

Тужилаштво БиХ формирало је предмет против предсједника СДА Бакира Изетбеговића, замјеника предсједника странке Народа и правде Кемала Адемовића, бившег директора Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ Османа Мехмедагића, бившег припадника злогласне јединице „Шеве“ Неџада Херенде, те више НН лица, по пријави Едина Гараплије.

„Након примања поднеска, у складу са стандардном процедуром, формиран је предмет који је дат у рад поступајућем тужиоцу, који ће предузети потребне радње ради провјере навода из пријаве“, потврђено је Срни у Тужилаштву БиХ.

Гараплија, бивши припадник Службе државне безбједности, предао је кривичну пријаву Министарству унутрашњих послова Федерације БиХ 27. маја.

У кривичној пријави наводи се да су Изетбеговић, Адемовић, Мехмедагић, Херенда и друге НН особе 1996. године приступили групи за организовани криминал.

Заједно су, истиче се, дјеловали с циљем чињења више кривичних дјела, планирања, извршења и помагања непознатим извршиоцима, пропуштања и нечињења, иако су били обавезни да у складу са својим службеним дужностима, као вршиоци високих извршних и законодавних функција у органима и тијелима БиХ, проведу радње с циљем пријављивања и расвјетљавања најтежих кривичних дјела.

У кривичној пријави се указује да су самим тим извршили прикривање кривичних дјела тероризма и убистава вршилаца највиших сигурносних функција у Федерацији БиХ, а која су чинили припадници тајне јединице за ликвидације „Шеве“ и друге НН особе.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Republikainfo
Претходни текстДагестан: Рањени полицајац преминуо у болници, број жртава порастао на 21
Сљедећи текстПУ Добој: Ухапшено лице које је управљало рингишпилом