Насловна Најновије Хан Пијесак: Представљени најраскошнији српски средњовјековни рукописи

Хан Пијесак: Представљени најраскошнији српски средњовјековни рукописи

195
0

Најраскошнији српски средњовјековни рукописи представљени су на Хан Пијеску, гдје је отворена изложба „Божанско надахнуће – Мирослављево јеванђеље“.

Поред изложбе која је отворена у Дому културе, синоћ је приказан документарни филм „У почетку беше реч“ и одржано је предавање о најраскошнијим српским средњовјековним рукописима Мирослављево јеванђеље и Српски псалтир, рекли су новинарима у Центру за омладину и спорт „Поглед“.

Један од предавача, који је и један од приређивача факсимила Мирослављевог јеванђеља 1998. и 2019. године Вељко Топаловић, рекао је да се овом изложбом показује да православље није варварски реликт из мрачног средњег вијека, већ коријен савремене Европске културе.

Топаловић је подсјетио да је Мирослављево јеванђеље исписано и осликано у 12. вијеку, претпоставља се око 1161. године, а Српски псалтир на крају златног доба Немањића, неколико година или десетина година прије Косовске битке.

Према његовим ријечима, то је најраскошнији Псалтир у Европи и уопште у средњем вијеку, зато што има 150 великих минијатура осликаних на злату.

„Оно што је необично код оба рукописа је да се испоставља да су српски средњовековни монаси били најобразованији људи тадашње Европе, да су изванредно познавали не само Стари и Нови Завет, предање светих отаца, него и грчко-римску и египатску митологију, историју, медицину, најстарије грчке песнике, не само епске попут Хомера, него и лирске“, појаснио је Топаловић.

Топаловић, који је и члан стручног тима Библиотеке Српске Патријаршије, додао је да је Мирослављево јеванђеље проглашено за једно од 120 највреднијих докумената човјечанства.

„Постоје и старије и значајније књиге, али не постоји ни једна која са таквом силом отвара срца људи“, наглаисо је Топаловић.

У Дому културе посјетиоцима ће вечерас бити одржано предавање о детаљном историјату и опису јединствене симболике ликовних украса Мирослављевог јеванђеља.

Изложба је отворена од 9.00 до 17.00 часова, а јуче су посјетили и ученици Основне шкоел „Милан Илић-Чича Шумадисјки“.

Организатор ове дводневне културне манифестације је Центар за омладину и спорт „Поглед“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНајава “Оком камере”, Слађана Клачар (Видео)
Сљедећи текстНаранџасто упозорење на јак вјетар