Насловна Најновије Хрватска: Од 1. јула сезонске путарине скупље за 10 одсто

Хрватска: Од 1. јула сезонске путарине скупље за 10 одсто

39
0
Од 1. јула до 30. септембра, Хрватска поново уводи скупље сезонске путарине за десет одсто, осим за камионе и аутобусе, саопштено је из Хрватских аутоцеста.
 
Тако ће од понедјељка за прву групу возила, цијена путарина на ауто-путу А1 на дионици од Загреба до Карловца коштати 2,80 евра, умјесто досадашњих 2,50 евра, док се на дионици Загреб–Дугопоље, цијена повећава на 26,40 евра, умјесто досадашњих 24 евра.Дионица Загреб–Ријека ће коштати 10,10 евра, а до сада је била 9,20 евра, док ће на дионици Загреб–Горичан коштати 6,40 евра, умјесто 5,80 евра.

Дионица Загреб–Липовац на аутопуту А3 поскупљује на 18,60 евра са 16,90 евра, а Загреб–Осијек на 17,70 евра са 16,10 евра.

Из ХАЦ-а подсјећају да су сезонске цијене путарина уведене 2017. године, али и да се посљедње четири године, током и након ковид кризе, нису примјењивале, као једна од мјера подршке грађанима и економији у туристичкој сезони.

Исто тако наводе да су ХАЦ уласком Хрватске у еврозону, у конверзији цијена путарине заокруживале износе на једну децималу, чиме су корисницима омогућили ниже цијене. На примјер, ако је путарина у конверзији износила 20,17 евра, ХАЦ су заокружиле на 20,10 евра уместо на 20,20 евра.

– Посљедично, значајно се повећавају и трошкови одржавања, сигурности, праћења и управљања саобраћајем у љетњим мјесецима. У укупном саобраћају возила током љетњег периода највећи удио возила чине мотоцикли, путничка возила, путничка возила с приколицом и кампери – наводи се у саопштењу ХАЦ-а.

ИЗВОРХАЦ, агенције, Фото EPA-EFE/ANTONIO BAT)
Претходни текстВујичић: Бошњаци навикли на колонијално подаништво и политику
Сљедећи текстЂоковић подијелио фотографију за сва времена