Насловна Најновије Хрватска: Стиже знатно строжи закон о пушењу, односи се и на електронске...

Хрватска: Стиже знатно строжи закон о пушењу, односи се и на електронске цигарете

30
0

Хрватска разматра измјене закона о ограничавању употребе дуванских и сличних производа, које забрањују гријане дуванске производе у затвореном простору, као и продају никотинских врећица малољетницима.

Измјенама се забрањује да се млађима од 18 година продају цигарете, електричне цигарете, бездимни дувански производи и биљни производи за пушење, као и никотински производи међу којима су и никотинске врећице, популарне међу младима, преноси Индеx.хр.

Хрватски министар здравља Вили Берош истиче да се у законским измјенама, које су у јавној расправи до 24. септембра, уводи и могућност привремене забране нових штетних производа који се стално појављују на тржишту.

– Поучени искуством с никотинским врећицама које нису биле изричито наведене у закону, жељели смо да омогућимо да министар може привремено забранити продају неких нових производа за које се докаже да негативно утичу на здравље. Таква привремена забрана трајала би до 12 мјесеци – објаснио је Берош.

Употребу грејаних дуванских производа жели да ограничи Европска комисија, која је препознала њихову штетност.

Комисија је уочила да је употреба грејаних дуванских производа порасла у пет држава чланица за најмање 10 посто, а међу њима је и Хрватска.

Уколико нови закон ступи на снагу, у просторима у којима је забрањено пушење, осим цигарета, више неће смјети да се користе ни грејани дувански производи.

Према класификацији коју направила америчка Агенција за лијекове и храну (ФДА) цигарете су, по штетности, на првом мјесту, а затим цигаре, е-цигарете, дуван за наргиле, никотин који није дувански, дуван за лулу, па дуван за мотање.

Слиједе бездимни дувански производи, укључујући дуван за умакање, дуван за шмркање, снус, дуван за жвакање и остали дувански производи, укључујући никотинске врећице и гелове, као и дуванске производе који се отапају.

У измјенама хрватског закона нема такве класификације, већ се само, према европској директиви, уводи нови појам – „грејани дувански производ“, у којем се дуван само загријава, али не гори.

Новост је и забрана употребе арома у таквим производима, а због изразите штетности ароме су забрањене директивом ЕУ.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстМорбилима заражено 309 лица, највише у Бијељини
Сљедећи текстЗемљотрес јачине 4,5 степени Рихтера код Кнежева