Насловна Најновије Хрватски сабор није изгласао признање Палестине, ХДЗ био против

Хрватски сабор није изгласао признање Палестине, ХДЗ био против

35
0

На иницијативу Клуба посланика “Можемо!“, јучер је Хрватски сабор први пут гласао о питању хрватског признања Палестине, те о провођењу одлуке Међународног суда правде о незаконитом насељавању и окупацији палестинских подручја.

„Чињеница да је у Гази до сада убијено преко 40 тисућа људи, од чега су већина жене и дјеца, ставља нас пред морални и политички захтјев, да се заложимо за очување међународног правног поретка, мира и права на живот сваког човјека, без обзира гдје је рођен и гдје се налази. Сматрам да је ријеч о симболичком чину који је корак према међународном признавању Палестине, али и спрјечавању даљње ескалације сукоба у цијелој регији. Позивам да се придружимо земљама попут Словеније, Шпањолске, Ирске, Норвешке, које су тај корак већ направиле”, истакнула је прије гласања предсједница клуба “Можемо!“ Сандра Бенчић.

Од колегица и колега посланика тражила је „да се сјете колико су Хрватима значила прва признања у тренутку кад је Хрватска била нападнута, окупирана и осуђивана од дијела међународне заједнице, те подсјетила да је Хрватску прво признао Исланд, а не нека од великих сила.“

Sabor prvi put glasao o priznanju Palestine. Nije prošlo, pogledajte  rezultat - Index.hr

ХДЗ-ова већина посланика у Хрватском сабору гласала је против приједлога клуба посланика странке “Можемо!“ о признању Палестине и пружању билатералне хуманитарне помоћи становништву Газе, а гласали су и против приједлога закључка којим би се провела одлука Међународног суда правде о незаконитом насељавању и окупацији палестинских подручја.

ИЗВОРIndex.hr
Претходни текст„Дани Српске“ у Суботици, Краљеву и Крагујевцу (ВИДЕО)
Сљедећи текстСезона гријања у Палама почеће 15. октобра