Насловна Вијести Хрватској званично одобрено увођење евра

Хрватској званично одобрено увођење евра

202
0

Одбор за економске и финансијске послове ЕУ усвојило је три коначна правна акта која су потребна како би Хрватска могла да уведе евро 1. јануара 2023, пренијела је Хина.

Међу тим актима је и одлука о стопи конверзије куне у евро по средињем курсу 1,0 евро за 7,5345 куна. Дефинитивни курс једнак је оном по којем је куна прије двије године укључена у Европски курсни механизам.

Уз уредбу којом је утврђен дефинитивни курс конверзије куне у евро, Механизам је усвојио још два правна акта – одлуку о прихватању евра у Хрватској, те допуну уредбе у којој ће се попису 19 чланица европодручја додати Хрватска као 20. чланица.

Четири мјесеца прије доласка евра, почетком септембра, у Хрватској ће почети обавезно двојно исказивање цијена у кунама и еврима, које ће трајат цијеле сљедеће године.

Повлачење куна и пуштање у оптицај новчаница и кованица евра врло је сложена операција јер ће у врло кратком року бити поребно да се повуче више од 500 милиона комада новчаница куна и више од 1,1 милијарду комада кованица куна и липа. Истовремено ће требати да се пусти у оптицај упоредива колчина новчаница и кованица евра.

У прве двије недјеље од уласка у еврозону на снази ће бити двојни оптицај, моћи ће да се користе и куне и евро.

У банкама ће у првих шест мјесеци моћи без накнаде да се мијењају куне за евре, а у наредних шест мјесеци уз накнаду. Након 12 мјесеци од увођења евра готов новац моћи ће да се мијења само код Хрватске народне банке.

Притом ће кованице моћи да се мијењају до три године након увођења евра, а новчанице трајно.

Снабдијевање новчаницама евра ће се обезбиједити позајмљивањем од Европске централне банке, док ће се ковани новац произвести у Хрватској с обзиром на то да, супротно од новчаница које су исте у свим земљама еврозоне, кованице евра и цента на наличју приказују националне симболе држава чланица.

ИЗВОРСрна
Претходни текстДодик: За злочине у сребреничким и братуначким селима још нико није одговарао – на жалост и срамоту свих
Сљедећи текстНема студената – Студијски програми у Српској пред гашењем