Насловна Најновије Цвијановић: Војска Република Српске – одраз воље нашег народа да опстане

Цвијановић: Војска Република Српске – одраз воље нашег народа да опстане

33
0

Република Српске није жељела рат, он је био наметнут и били смо принуђени да се бранимо, рекла је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић током обраћања на обиљежавању Дана Војске Републике Српске у Бањалуци.

Подсјетила је да су пред формирању Војске Републике Српске претходили бројни злочини над српским народом.

– Март 1992. започео је злочином против мира и убиством Николе Гардовића у Сарајеву, а завршио злочином у Сијековцу код Брода у којем су страдале десетине српских цивила. Након тога су услиједили и други злочини над Србима, попут оног у Добровољачкој улици, чију годишњицу смо обиљежили почетком овог мјесеца – нагласила је Цвијановић.

Цвијановић је навела да је у тим злокобним околностима, док су друга два народа у БиХ увелико постројавали војске са шаховницама и љиљанима, настала славна Војска Републике Српске.

– Она је била одраз воље нашег народа да опстане и да сачува своја вијековна огњишта. Проистекла је из народа јер су у њене редове ступили обични људи који су бранећи границе Републике Српске, бранили своје породице, своје куће и њиве, цркве и гробове – рекла је Цвијановић.

Цвијановић је нагласила да колективна траума узрокована геноцидом који је српски народ преживио само пет деценија раније није дозволила да се понове грешке из 40-их година прошлог вијека.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстДани Филозофског факултета почеће на Палама у петак, 17. маја
Сљедећи текстНешић: Треба размислити о одлагању локалних избора