Насловна Најновије Цвијановић: Сваки успјех Србије је и успјех Републике Српске; Рача: Сусрет делегација...

Цвијановић: Сваки успјех Србије је и успјех Републике Српске; Рача: Сусрет делегација Српске и Србије – Мост који никада неће раздвојити братски народ (ФОТО/ВИДЕО)

99
0

Поносни смо сваки пут кад видимо да Србија биљежи велике успјехе, а знамо и да је то увијек успјех Републике Српске, изјавила је српски члан Предсјендиштва БиХ Жељка Цвијановић на граничном прелазу Рача.

Цвијановић је нагласила да „управо овај почетак нашег саборовања обиљежимо заједно обилазећи градилишта и мост, као и ауто-пут који треба да нас спаја, као што нас и све друго спаја у свим областима“.

– Поносна сам прво на капацитет и потентност Србије која је у стању да има овако велике амбициозне пројекте. Имали смо прилику да се упознамо шта је све планирано, гдје се све изводе радови, шта је оно што се дешава у грађевинско-инфраструктурно-саобраћајном смислу кад је у питању територија Србије. Наравно оно што нас радује је то што неки од тих великих пројеката подразумијевају управо везу са Српском и  поносна сам на ту чињеницу – рекла је Цвијановић.

Цвијановић је истакла да је поносна и на чињеницу да смо „већ у претходном периоду доста тога реализовали када је у питању подршка која је ишла према нашим локалним заједницама инфраструктурни-саобраћајни пројекти, комунални пројекти“.

– Наше Владе су покренуле велике енергетске пројекте, да се на њима такође ради. Дакле много, много активности које нас везују и много активности које планирамо провести у наредном периоду – рекла је Цвијановић. 

Рача: Сусрет делегација Српске и Србије – Мост који никада неће раздвојити братски народ

На граничном прелазу Рача срдачан сусрет делегација Републике Српске и Србије. Уочи Свесрпског сабора на граничном прелазу Рача премијер Србије Милош Вучевић и предсједник Народне Скупштине Ана Брнабић дочекали су српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић, предсједника НСРС Ненада Стевандића и предсједника влада Радована Вишковића.

Дочекани су уз традиционалне српске обичаје, погачу и со.

Делегација Српске и Србије обишла је радове на мосту и дионицу ауто-пута од Кузмина до Раче коју гради и финансира Србија. Тако ће ауто-путем Београд – Кузмин – Рача, Република Српске и СрбијА бити спојене ауто-путем. 

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће сутрашњи Свесрпски сабор у Београду бити велика манифестација на којој се жели показати јединство и поштовање Дејтонског мировног споразума. Најавио је доношење важних одлука, а међу њима је и одлука о изградњи меморијалних центара у Београду и Доњој Градини.

Он је истакао да ће бити ријечи о економској сарадњи – Србија ће уплатити 10 милиона евра за пут Бијељина-Сремска Рача, за који је већ преузела обавезу на себе да га изгради.

– Желимо да покажемо јединство у опредељењу да не кријемо припадност истом народу, очувању нашег писма, традиције, културе, даљем економском политичком повезивању – нагласио је Вучић.

Уочи Свесрпског сабора који се одржава сутра у Београду, гдје ће бити потврђено јединство српског народа, данас се одржавају бројни састанци званичника Српске и Србије.

Вечерас у Београду ће бити одржан састанак премијера Вишковића и Вучевића, којем ће присуствовати и потпредсједник Владе Србије Александар Вулин.

Брнабић и Вучевић (ФОТО: РТРС)

Министри у Влади Српске посјетиће министре Србије са којима ће потписати бројне меморандуме.

Рача
ИЗВОРртрс
Претходни текстУочи Свесрпског сабора сусрет званичника Српске и Србије; Потписани бројни меморандуми (ВИДЕО)
Сљедећи текстВучић: Од Сабора очекујем поруку јединства, биће донијете и важне одлуке (ВИДЕО)