Насловна Најновије Цивилна заштита: Упозорење грађанима због најављеног топлотног таласа

Цивилна заштита: Упозорење грађанима због најављеног топлотног таласа

57
0
Управа цивилне заштите Републике Српске савјетује грађане да, због најављеног топлотног таласа, расхлађују просторије, избјегавају физичке активности, боравак напољу у најтоплијем дијелу дана и да узимају више течности.
 

– Осјетљива популација, дјеца, труднице, стари, обољели од хроничних болести, имају смањену способност прилагођавања и због тога треба да обрате посебну пажњу на бригу о здрављу у љетњим мјесецима и најављеним временским условима – саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

Препоручује се одржавање собне температуре испод 32 степена Целзијусова током дана, односно испод 24 степена Целзијусова током ноћи.

– Ово је нарочито важно за дјецу узраста до двије године, лица старија од 60 година, као и за хроничне болеснике. Битно је и избјегавати боравак напољу у току најтоплијег дијела дана од 10.00 до 17.00 часова – наводи се у саопштењу.

Из Републичке управе цивилне заштите упозоравају грађане да се у најтоплијем дијелу дана не напрежу физички, да се расхлађују водом и да не остављају дјецу, као ни животиње, у паркираним возилима.

Грађанима се препоручује да редовно уносе течност, прије свега воду, да не конзумирају алкохол, смање унос кафе и газираних безалкохолних пића и избјегавају храну са високим садржајем протеина.

У саопштењу се грађани позивају да потраже помоћ ако осјете вртоглавицу, слабост, узнемиреност, интензивну жеђ или главобољу.

Из Републичке управе цивилне заштите наводе да ће пратити ситуацију у контакту са надлежним локалним службама.

ИЗВОРртрс
Претходни текстЕлектродистрибицијa Палe: Непланирани прекид у испоруци електричне енергије
Сљедећи текстОдржан комеморативни скуп поводом смрти професора Уроша Пене (Видео)