Насловна Локални избори 2024 ЦИК БиХ: До 11,00 часова гласало 14,12% бирача, изборни дан протиче без...

ЦИК БиХ: До 11,00 часова гласало 14,12% бирача, изборни дан протиче без већих проблема

68
0

“На локалним изборима у БиХ до 11.00 часова гласало је 14,12 одсто бирача, што је на нивоу ранијих избора, а изборни процес тече на задовољавајући начин“, саопштила је предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Ирена Хаџиабдић.

„На локалним изборима 2020. године одзив у ово вријеме износио је 14,88 одсто, а 2022. на општим изборима 15 одсто“, рекла је Хаџиабдићева на првој данашњој конференцији за новинаре ЦИК-а.

Она је напоменула да се у објављени податак о одзиву бирача, не укључују општине Тешањ, Прозор Рама и Оштра Лука из којих нису добијени сви подаци.

Хаџиабдићева је додала да су сва бирачка мјеста отворена у 7.00 часова, уз незнатна кашњења, те да су са радом на вријеме почели и мобилни тимови.

„Отворена су сва 5.663 бирачка мјеста, од којих 5.177 редовних, 386 мобилних, док су остало за гласање у одсуству, на непотврђеним листићима и мјеста која су придружена редовним бирачким мјестима“, објаснила је Хаџиабдићева.

Као разлоге за кашњења у отварању бирачких мјеста навела је да бирачки одбори нису на вријеме извршили припреме, да су каснили чланови одбора, док је на бирачким мјестима на којима се тестирају изборне технологије било кашњења због припреме технологије.

„До 8.00 часова све је било у функцији и сва мјеста су била отворена“, додала је Хаџиабдићева.

Она је навела да данашње изборе надгледа 47.347 посматрача, од којих је ЦИК акредитовао 2.095 из 60 организација, док су општинске изборне комисије акредитовале 45.252 посматрача.

Према информацијама ЦИК-а са терена до конференције за новинаре, било је неколико нарушавања реда и мира у виду вербалних пријетњи, и то у Маглају и Источном Старом Граду, док је у Берковићима било примједаба у вези са гласањем путем такозваних ЦИПС пријава, које је ЦИК давно избацио из употребе и које се не користе.

„Ове особе нису посједовале идентификациони документ и није им дозвољено гласање путем ЦИПС пријаве“, рекла је Хаџиабдићева.

Када је ријеч о пилот-порјекту који на овим изборима проводи ЦИК, она је рекла да је ситуација прилично задовољавајућа.

„Пилот-пројекат један – идентификација бирача и трансмисија резултата који проводимо на 165 бирачких мјеста у 11 општина/градова у овом моменту показује да тече уредно, са малим проблемима због интернет конекције, мало проблема било је и са отиском прста, али је тај проценат мањи од четири одсто што се сматра задовољавајућим“, оцијенила је Хаџиабдићева.

Што се тиче Пилот пројекта два – оптички скенери који се проводи на 145 бирачких мјеста у седам изборних јединица, Хаџиабдићева је рекла да су проблеми евидентирани у Тузли на два бирачка мјеста, због чега се прешло на редован начин гласања

У једном случају проблем је био техничке природе, а у другом недовољна едукација чланова бирачког одбора гдје се ставља штамбиљ на листићу, због чега су се листићи враћали из скенера.

Што се тиче трећег пилот-пројекта који се имплементира на 138 бирачких мјеста у Брчко дистрикту, промијењена су три уређаја због техничких проблема – на једном није радио скенер отиска, негдје је читач докумената имао проблем са екраном, али је све успјешно ријешено.

„У цијелој имплементацији пилот-пројеката имамо изванредну подршку Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ која данас вриједно ради са нама“, истакла је Хаџиабдићева.

Она је навела да ЦИК у овом моменту прима доста приговора у вези са кршењем изборне тишине, којих је до сада примљено око 100, а од којих се већина односи на кршење изборне тишине на друштвеним мрежама.

Хаџиабдићева је рекла да је то у надлежности ЦИК-а и да ће бити рјешавано, да се већ шаљу захтјеви за изјашњење.

„Повреде на бирачком мјесту у првом степену углавном су у надлежности општинских изборних комисија“, објаснила је Хаџиабдићева.

Констатујући да изборни процес тече на задовољавајући начин, без алармантних случајева на терену, Хаџиабдићева је оцијенила да проблем представља слаба оспособљеност бирачких одбора, посебно имајући у виду да је у посљедњи час скоро 200 људи у овим одборима замијењено.

Она је на почетку конференције за новинаре подсјетила да се локални избори одржавају у цијелој БиХ изузев у Јабланици, Коњицу, Кисељаку, Крешеву и Фојници, гдје су одгођени због ситуације узроковане катастрофалном непогодом.

Она је у своје и у име чланова Комисије изразила саучешће породицама страдалих.

ИЗВОРсрна, фото Фена
Претходни текстВишеград: До 11,00 часова гласало 22,57% бирача
Сљедећи текстМУП Републике Српске: Забиљежено више инцидената