Насловна Најновије Чавошки: Сви Срби да буду под једним кровом, легитиман захтјев за раздруживање...

Чавошки: Сви Срби да буду под једним кровом, легитиман захтјев за раздруживање од ФБиХ

37
0

Редовни члан Српске академије наука и уметности /САНУ/ Коста Чавошки рекао је да од предстојећег Свесрпског сабора очекује пристојан скуп на коме ће бити изражени легитимни захтјеви српског народа, те да би на том плану било благотворно споменути и идеју да сви Срби треба да буду под једним државним кровом.

– Не мислим само ту на Србе у БиХ, него и оне у другим дијеловима бивше Југославије – рекао је Чавошки у интервјуу Срни.

Он је на том плану оцијенио да никада није лоше да се Срби из Републике Српске и Србије и њихова руководства састају, те да тим поводом нешто важно и озбиљно кажу, заступајући своје националне и друге интересе.

СРБИ У СРПСКОЈ ДА ИЗДРЖЕ ПРИТИСКЕ И ОДЛУЧУЈУ ПО СВОЈОЈ САВЈЕСТИ

У контексту посљедњих дешавања у УН, у вези са резолуцијом о Сребреници и актуелним притисцима на српски народ на овим и ширим просторима, Чавошки је поручио Србима у Републици Српској да издрже и нипошто не дозволе да било која страна сила утиче на њихове избор.

– Срби и моји сународници у Републици Српској требају и морају просуђивати о својој, рекао бих, националној савјести – рекао је Чавошки, који је и редовни професор београдског Правног факултета у пензији.

Он је рекао да је један од кључних проблема, који се односе на Србе, сама БиХ, која је „како би и Енглези рекли – промашена држава /након посљедњег рата/“.

– Дакле, од самог почетка она је лоше постављена и није се могло очекивати да добро функционише – рекао је Чавошки.

Он је нагласио на том плану да су један од главних узрочника неуспјешности БиХ били муслимани, данашњи Бошњаци, који су инсистирали да она опстане као цјеловита држава, иако је било озбиљних и легитимних идеја да сваки конститутивни народ – Срби, Хрвати и Бошњаци, имају и добију своју државну творевину.

Чавошки је подсјетио да је својевремено у Дејтону успостављен Устав БиХ који је толико-толико био подношљив, али да су након тога, одређени и самозвани високи представници, укључујући данашње, неоправдано приграбили бројна овлашћења која им ни по којим међународним и другим актима нису припали.

СРБИ ИМАЈУ ПРАВО ДА СЕ РАЗДРУЖЕ КАО ШТО СУ СЕ ПРИДРУЖИЛИ

– А то је, између осталог, да смјењују и уклањају изабране политичке званичнике, доносе законе за цијелу БиХ и ентитете. Чак су утицали и мијењали Устав Републике Српске. И то све је разлог зашто Срби у Републици Српској озбиљно помишљају да треба да се раздруже од БиХ, као што су јој се раније придружили. Ја мислим да је тај њихов захтјев легитиман – поручио је Чавошки.

Он је рекао да је друга ствар да ли би тај захтјев представника Републике Српске био политички спроводљив, имајући у виду отпоре великих сила.

– Мени се чини да је тај отпор све мањи, а утицај Русије и других све већи. Нажалост, Русија је још увијек далеко. Није стигла ни до Црног мора како треба, а камоли до делте Дунава – рекао је Чавошки за Срну.

Он је оцијенио да се у цијелом контексту притисака на Србе у БиХ дешава и наводни кривични процес против предсједника Српске Милорада Додика.

ПРОЦЕС ПРОТИВ ДОДИКА ФАБРИКОВАН

Чавошки је рекао да тај поступак пред правосудним органима БиХ фабрикован, те је подсјетио да и Суд БиХ, пред којим се одвија процес, није предвиђен Дејтонским уставом.

– Предвиђен је само Уставни суд БиХ, а никако ови обични, кривични и грађански судови. Дакле суд пред којим се води поступак против Додика јесте да не кажем измишљотина високог представника. И због тога су разлози тог поступка политички… Они покушавају да на неки начин осујете Додикову дјелатност која је патриотска. Топло се надам да од свега тога неће бити ништа – закључио је Чавошки.

Свесрпски сабор требало би да буде одржан 8. јуна на којем ће, како су раније најавили предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић, бити потврђено јединство српског народа.

Влада Републике Српске именовала је раније Радну групу за израду споразума о мирном раздруживању Републике Српске са Федерацијом БиХ.

У Радну групу именовани су министар правде и потпредсједник Владе Републике Српске Милош Букејловић, министар унутрашњих послова Синиша Каран, правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица, те правни представник Републике Српске Лазар Стјепановић.

Именовани су и генерални секретар у Кабинету предсједника Републике Српске Јелена Пајић Баштинац, генерални секретар Владе Српске Далибор Панић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове Драган Станковић и директор Пореске управе Горан Маричић.

Задатак радне групе је да сачини приједлог споразума о мирном раздруживању Републике Српске са Федерацијом БиХ којег ће Влада Српске предложити Народној скупштини Републике Српске. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ недјељу избори у 89 градова и општина у Србији
Сљедећи текстМиличевић данас на конференцију за новинаре у Бањалуци; Миличевић тврди да странци, СНСД и ЦИК покушавају да забране рад СДС