Насловна Вијести Република Српска Шеранић: Број заражених не угрожава здравствени систем

Шеранић: Број заражених не угрожава здравствени систем

108
0

У Републици Српској седмично се региструје идентичан број заражених висусом корона, а у овој од 140 до 160 и здравствене установе ће несметано функционисати уколико се такав ниво задржи, изјавио је данас министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да бројке не морају нужно да значе да је таква ситуација и у заједници, те да је у Српској вјероватно више заражених, али да се они због симптоматологије или свог стања не јављају у здравствене установе.

„То је нешто што смо и прижељкивали, а то је да вас симптоми не доведу до тога да је неопходно да идете у болницу. Док год се обољење може контролисати, односно уколико шмрцамо, кишемо и имамо температуру дан-два и преболујемо то кући, као што је то било са прехладама и упалама, вирус корона не представља опасност“, рекао је Шеранић.

Он је нагласио да се још од новембра 2020. године прате показатељи о броју лица у болницама, њихова структуру, те додао да се број обољелих у овој седмици држи на просјеку од 140 до 160.

„Биће добро уколико се бројка задржи на том нивоу, што ће омогућити да болнице функционишу по свом редовном принципу и систему“, нагласио је он.

Шеранић каже да се Српска припрема за наредну сезону од октобра до марта када је ријеч о акутним респираторним инфекцијама.

„Институт за јавно здравство прави процјену за зиму и на бази тога ће и Влада Републике Српске и Штаб за ванредне ситуације реаговати и дати мјере и препоруке“, навео је он.

Шеранић сматра да као појединци можемо најадекватније да одговоримо и учествујемо у свему својим личним изборима и ставовима.

„Ту прије свега мислим на вакцинацију, ношење маски, заштиту ближњих и себе самих“, каже Шеранић.

ИЗВОРсрна, фото влада.рс
Претходни текстИсточно Сарајево: Основан клуб “Е БУДИ ДРУГачији“
Сљедећи текстДодик најоштрије осудио срамотни вандалски чин у Мостару