Насловна Најновије Шкипина: Објављен јавни позив за програме запошљавања од 10 милиона КМ

Шкипина: Објављен јавни позив за програме запошљавања од 10 милиона КМ

178
0

Завод за запошљавање Републике Српске објавио је јавни позив за програме запошљавања за ову годину који је, у складу са Акционим планом, вриједан око 10 милиона КМ.

Вршилац дужности директора Завода за запошљавање Српске Дамјан Шкипина рекао је Срни да на јавни позив могу конкурисати сви послодавци и незапослена лица.

Шкипина је подсјетио да је Влада Републике Српске усвојила Акциони план запошљавња за ову годину вриједан 10 милиона КМ, од чега је пет милиона КМ намијењено за реализацију Програма запошљавања приправника, а пет милиона за Програм подршке запошљавању у привреди.

Он је нагласио да се Програм подршке привреди реализује у оквиру три компоненте од којих је прва запошљавање код послодаваца за исплату уплаћених пореза и доприноса у периоду од 12 мјесеци од дана запошљавања лица из циљне групе.

Шкипина је навео да је износ субвенције по кориснику 5.352 КМ, а укупна планирана средства за ову компоненту износе 2.900.000 КМ и обухватиће 542 лица.

„Друга компонента је субвенционисање самозапошљавања, за шта је намијењено 1.800.000 КМ, а износ субвенције је 6.000 КМ за покретање властите д‌јелатности за 300 лица“, рекао је Шкипина.

Према његовим ријечима, трећа компонента је обука, доквалификација и преквалификација посредством верификоване установе за 100 лица.

Он је рекао да је износ субвенције до 3.000 КМ по незапосленом лицу, а укупна планирана средства за ову компоненту износе 300.000 КМ.

„Реализација и начин дозначавања средстава вршиће се у складу са Програмом подршке привреди и Правилником о условима, критеријумима и начину спровођења мјера активне политике запошљавања, док ће се права и обавезе послодаваца и Завода ближе уредити посебним уговором“, напоменуо је Шкипина.

Он је додао да ће Завод пратити и контролисати уговорне обавезе најмање 24 мјесеца од дана заснивања радног односа са лицима запосленим путем Програма подршке привреди.

Шкипина је рекао да је јавни позив за компоненту један и два отворен 30 дана од дана објављивања, а крајњи рок за подношење захтјева је 30. септембар, док је јавни позив за компоненту три отворен до 31. децембра.

Он је навео да Завод за запошљавање реализује и Програм подршке запошљавању младих са високом стручном спремом у статусу приправника, чија је укупна вриједност 5.000.000 КМ.

„Циљ Програма запошљавања приправника је оспособљавање младих са евиденције незапослених лица Завода за полагање приправничког испита и самосталан рад у струци“, рекао је Шкипина и додао да је Програмом планирано финансирање приправничког стажа у трајању најдуже до 12 мјесеци.

Он је навео да су циљна група овог програма лица са високом стручном спремом без радног искуства пријављена на евиденцију Завода најмање шест мјесеци прије објаве јавног позива, изузев д‌јеце погинулих бораца која на евиденцији могу бити краће.

Према његовим ријечима, Програм се реализује у оквиру двије компоненте – суфинансирање запошљавања младих са високом стручном спремом у статусу приправника у укупном износу од 4.287.600 КМ за 397 лица и суфинансирање запошљавања младих са са високом стручном спремом д‌јеце погинулих бораца у укупном износу од 702.000 КМ за 65 лица.

Шкипина је рекао да је јавни позив за Програм запошљавања приправника отворен 15 дана од дана објављивања, а крајњи рок за подношење захтјева је 16. септембар.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Београду дводневна манифестација „Јединство и снага – Србија“
Сљедећи текстСутра бесплатан адреналински дан за школарце из Источног Сарајева