Насловна Најновије Шта пише у црногорском Приједлогу резолуције о геноциду у Јасеновцу?

Шта пише у црногорском Приједлогу резолуције о геноциду у Јасеновцу?

50
0
Група посланика предала је Скупштини Црне Горе, Приједлог резолуције о геноциду у Јасеновцу, који ће, како је раније саопштио предсједник парламента Андрија Мандић, бити на дневном реду сједнице крајем јуна.
 
Приједлог су потписала 43 посланика парламентарне већине, а у тексту се, између осталог, наводи да се Скупштини предлаже усвајање Резолуције о геноциду у Јасеновцу: „С дубоким саосјећањем према жртвама геноцида у Јасеновцу током 1941-1945. године, уважавајући да ће 2025. године бити 80. годишњица од овог ужасног злочина, а препознајући да је 22. априла 1945. године логор смрти Јасеновац био расформиран и на тај дан посљедњи преостали затвореници убијени, Скупштина Црне Горе је вођена повељом Уједињених нација, Универзалном декларацијом о људским правима и Конвенцијом о спречавању и кажњавању злочина геноцида, одлучује да посвети посебну пажњу комеморацији и осуди злочине почињене у том логору смрти“.
 
Свјесни историјске важности Јасеновца као мјеста гдје су животе изгубили невини људи, Скупштина Црне Горе одлучује да 22. април буде званично признат као Дан сјећања на геноцид у Јасеновцу, који ће се обиљежити сваке године.
 
Скупштина Црне Горе осуђује свако порицање геноцида у Јасеновцу и позива на очување сјећања на те трагичне догађаје кроз образовне програме и активности које ће спријечити било какав облик ревизионизма.
 
Кроз усвајање ове резолуције Скупштина Црне Горе обавезује се да активно доприноси очувању сјећања на жртве геноцида у Јасеновцу, промовише толеранцију, разумијевање и борбу против свих облика мржње и дискриминације.
 
Подстиче се обиљежавање 22. априла као дана сјећања на жртве геноцида у Јасеновцу, који је почињен током 1941 – 1945. године, и Скупштина ће сваке године слати делегацију која ће учествовати у програмима комеморације.
 
Скупштина Црне Горе охрабрује државне организације на свим нивоима, предсједника Црне Горе, цивилно друштво, укључујући и невладине организације, академске институције и друге релевантне стране, да обиљежавају 22. април, укључујући организацију посебних догађаја и активности у сјећању на жртве геноцида у Јасеновцу, који је почињен у периоду током 1941- 1945. године“.
 
ИЗВОРsputniknews.com, фото РТРС
Претходни текстКремљ: У Вашингтону користе сва средства да се ријеше политичких ривала
Сљедећи текстВечерас отварање првог Међународног дјечијег фудбалског турнира у Источном Новом Сарајеву