Насловна Вијести Штрбац: Тежак положај Срба у Хрватској

Штрбац: Тежак положај Срба у Хрватској

35
0

У војној акцији хрватске војске „Олуја“ августа 1995. убијено је 2.000, а протјерано више од 220 хиљада Срба. Државна манифестација посвећена сјећању на све страдале и прогнане Србе поводом 27. годишњице „Олује“, ове године одржава се у Новом Саду на Тргу слободе. Парастос свим жртвама служиће патријарх српски Порфирије. 

Директор Документационо-информационог центра „Веритас“, Саво Штрбац указао је на тежак положај у којем живе малобројни Срби у Хрватској.

– О томе какве проблеме имају највише говори извјештај Српског народног вијећа, који сваке године указују о нападима на Србе, вербалним, физичким, и сваку друге природе. Те бројке иду и преко 400 али то је само оно што се забиљежи преко медија, или што се пријави полицији  тужилаштву, али бар два пута је више оних што се не пријављују – рекао је Штрбац.

Оно што је најинтересантније, каже Штрбац, и што увијек пред годишњицу „Олује“ долази до изражаја су процесуирање Срба за ратне злочине.

– Веритас је недавно објавио о публикацију о процесуирању за ратне злочине на подручју Хрватске тј. пред хрватским судовима и нешто у региону, и ми смо ту обрадили 3.706 процесуираних лица, међу њима је само три одсто припадника Оружаних снага Хрватске, а све остало су припадници српске Војске Крајине и бивше ЈНА. Велики број се процесуира у одсуству – додао је он.

Штрбац каже да је од почетка ове године било осам хапшења Срба по тим потјерницама. 

 

ИЗВОРртрс
Претходни текстСутра у цркви у Војковићима помен за погинуле и умрле борце
Сљедећи текстЗа рјешавање проблема водоснабдијевања 250.000 КМ