Насловна Најновије Један од најбољих наступа Српске на Сајму књига у Београду

Један од најбољих наступа Српске на Сајму књига у Београду

60
0

Овогодишње представљање књига издавача, писаца и научника из Републике Српске било је једно од најбољих репрезентативних наступа Српске на Међународном београдском сајму књига до сада, оцијенио је шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић.

Он је истакао да је издаваштво Републике Српске на овој изузетној манифестацији културе представљено на заједничком штанду, 14. пут у организацији Представништва Републике Српске у Србији.

– Ове године смо на београдски сајам изашли са 134 наслова, имали смо 47 промоција на којима смо представили 112 издања из Републике Српске, а Универзитет у Бањалуци и Матица српска, Друштво Матице за Републику Српску, представили су још 22 издања на полицама нашег штанда – рекао је Цицовић Срни.

Он је напоменуо да је овогодишњи наступ био под слоганом „Отаџбина је веза која нас спаја са људима нашег рода и језика“ који је позајмљен из првог броја Кочићеве „Отаџбине“ из текста „Мисли о отаџбини“.

– Поносни смо на кратак музичко-сценски програм под називом „Отаџбина нас спаја са људима нашег рода и језика“ у којем су нас наши млади умјетници подсјетили на то колико је важно да поштујемо отаџбину, колико је отаџбина нешто што нас спаја – каже Цицовић.

Цицовић је подсјетио да су овогодишњи наступ Републике Српске на Београдском сајму књига отворили министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић и министар културе Србије Никола Селаковић, а свечаном отварању је присуствовао министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић.

Он навео да је, одмах након отварања, штанд Републике Српске посјетио предсједник Владе Србије Милош Вучевић са министрима Николом Селаковићем и Немањом Старовићем.

– У четвртак, 24. октобра, на нашем штанду је 12. пут одржано традиционално пјесничко вече на којем су се окупили пјесници из Српске, Србије, Црне Горе и расијања – рекао је Цицовић.

Он је навео да су штанд Републике Српске посјетили многи угледни посленици културе, умјетности и науке из Републике Српске, Србије и расијања.

Специјални гост на штанду био је један од највећих руских умјетника, глумац, редитељ и писац Николај Бурљајев који је заслужан за промоцију српског филма и кинематографије Републике Српске у свијету, а деведесетих година прошлог вијека борио се и за истину о борби и страдању српског народа.

Бурљајев и Цицовић уручили су Повељу успјеха Матичној библиотеци Источно Сарајево за вриједно издање „Испод ратног кишобрана“ аутора Ристе Трифковића.

– Ове године на најбољи начин смо представили Републику Српску, наше издаваче, научнике, установе у свим областима. Од историје до издања која су у функцији успостављања културе сјећања, а и значајна књижевна дјела која су написали наши књижевници, јер смо представили и сва издања Удружења књижевника Републике Српске – рекао је Цицовић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПредстава „12“ Никите Михалкова први пут пред београдском публиком
Сљедећи текстПредложен притвор за малољетника који је убио полицајца