Насловна Најновије Јединствени Kирил Џајковски поново на „Демофесту“

Јединствени Kирил Џајковски поново на „Демофесту“

169
0

Један од заштитних симбола „Демофеста“, краљ балканског брејкбит даб степ звука, првак етно-техна, маестро филмске атмосфере и ходајућа легенда македонске музике Kирил Џајковски поново стиже на Kастел.

Kирил је већ својим првим наступом у оквиру „Демофеста“ давне 2010. године поставио врло високе концертне стандарде и није било лако оправдати огромна очекивања публике, која је с одушевљењем дочекала његов тријумфални повратак на стејџ 2013. године.

Оно што је сигурно када је у питању овај мултиталентовани умјетник јесте да од њега никад не добијате репризе, већ је сваки концерт уникатна експедиција у монументални звучни лавиринт, који Kирил стрпљиво попут митског градитеља Дедала гради помоћу елемената техна, хауса, етно, дуб и реге ритмова, соула, трип-хопа, оркестарских радова, вокалних егзибиција и свега другог што му се учини занимљивим.

Почевши каријеру давних 80-их у македонском бенду „Бастион“, једном од пионира електро-поп звука на овим просторима, он је након свирања клавијатура на два албума „Леб и Сол“ и неколико турнеја, током 90-их каријеру наставио у Аустралији. Радећи прво с Владом Дивљаном у њиховом аустралијском пројекту „Апартичикс“, а потом и соло водама, Џајковски је полако и посвећено градио властити ауторски израз кроз условно речено мијешање електронске музике и македонско/балканске етно традиције, крунисан прво његовим соло албумом „Homebound“ (2000. године), а потом и музиком за хваљени филм „Dust“, режисера Милче Манчевског.

Оба албума испраћена су сјајним критикама и одличним реакцијама публике, како на домаћем, тако и на страном тржишту. Пружену прилику Џајковски користи на најбољи могући начин, ширећи сопствену звучну слику на бројне друге музичке правце од класичног соула до модерних варијација хип хоп или друм анд бас звука, наравно уз већ препознатљиву базичну позадину изграђену на трибалним електро и етно ритмовима. Импресивном лакоћом уграђујући у своје нумере вокални допринос репера MC Waspa, реге легенде Getho Priesta („Asian Dub Foundation”), америчке Р&Б пјевачице ТK Wonder, Nicolette Love („Massiv Attack“), Patricka De Santosa („Thievery Corporation“) или диве циганске музике Есме Реџепове, трубачке и гудачке дионице или гитаристичке рифове, Џајковски се током претходне двије деценије позицинирао у јединствену музичку појаву на глобалном нивоу.

ИЗВОРртвис
Претходни текстKултни Паров Стелар бенд стиже на „Демофест“
Сљедећи текстБивши шампиони стижу као звијезде 12. „Демофеста“: М.О.Р.Т. се враћа на мјесто злочина