Насловна Најновије Једногласно подржан приједлог да се у Парку великана постави биста проти Војиславу...

Једногласно подржан приједлог да се у Парку великана постави биста проти Војиславу Чаркићу (Фото)

150
0

Заузео је неизбрисиво мјесто као војни свештеник у униформи, са крстићем на вуненој капи, а у колективном сјећању сарајевских Срба. Прота Војислав Чаркић у народу познат као поп Жућо још за живота је ушао у легенду. У рату је носио чин мајора, а послије њега озваничен је као потпуковник. 

Био је пензионисани свештеник Српске православне цркве који је Одбрамбено-отаџбински рат провео на првој линији као једини војни свештеник Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Због свог његовог доприноса како у протеклом одбрамбено отаџбинском рату, тако и у мирнодобском периоду сарајевских Срба, одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево једногласно су подржали приједлог да се у Парку великана у овој општини постави биста проти Војиславу Чаркићу.

Прота Војо је 16. марта 1996. године, када је Грбавицу напустило око 5.000 њених становника, изашао на челу литије носећи исти онај крст, који су освештала два патријарха, преко Враца до територије Републике Српске. Крст су на леђима изнијели тадашњи министар вјера Драган Давидовић и начелник општине Српско Ново Сарајево Милорад Катић.

Данас се тај крст налази у цркви Светог Ђорђа на Врацама.

Прота Чаркић, у народу познат и као поп Жућо, преминуо је 4. маја у 87. години. Сахрањен је у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима.

 

 

 

ИЗВОРРтвис
Претходни текст„Пулс града“, 31.05.2024.године (Видео)
Сљедећи текстПоетско музичко вече „Поезија и песма живота“