Насловна Најновије Ћосић: Очигледно је да се одлуке Уставног суда БиХ неће спроводити у...

Ћосић: Очигледно је да се одлуке Уставног суда БиХ неће спроводити у Српској

62
0
Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић оцијенио је да је очигледно да се одлуке Уставног суда БиХ неће спроводити на територији Републике Српске.
 

– Уставни суд доноси одлуке без икакве подлоге која је заснована на уставним рјешењима и ономе што је дефинисано у Уставу и законима Републике Српске и без судија из Републике Српске. Самим тим говори о непримјењивости оног што донесу – рекао је Ћосић Срни.

Након одлуке Уставног суда БиХ да привемено обустави примјену одлуке о начину и условима продаје некретнина у власништву Српске на Јахорина јавним надметањем – лицитацијом, Ћосић је навео да им је циљ да стварају непрестано негативну политичку атмосферу без икаквог односа које се преноси на реалан живот.

– Од Уставног суда БиХ ништа ново, али је апсурдно да ћемо постати земља у којој се одлуке Уставног суда неће проводити – рекао је Ћосић.

Он је изразио жаљење што ти људи иде све дубље, а свјесни су да те ствари не могу провести на територији Републике Српске.

– Не могу их провести и то не може бити на терену јер су супротне Уставу и законима Републике Српске. Одлуке које је донијела Влада и планове које раде институције Републике Српске на подручју Јахорине су прије свега законите, легалне и легитимне и оне ће бити проводиве – оцијенио је Ћосић.

Ћосић је истакао да ће Уставни суд БиХ показати да је добио караткеристику затворне институције од међународне заједнице која покушава да угрози интересе Републике Српске и заробљене институције од мале групе бошњачких политичари који покушавају да остваре неки свој интерес.

Сматра да не треба заустављати инвестиције на Јахорини јер када је ријеч о реалном животу оне су позитивне будући да ће омогућити ново запошљавање и привредне активности.

– Реалност је да ако је неко купио нешто на Јахорини и уплатио средства у буџет Републике Српске јер жели да гради, што је позитивно за овај народ будући да ће омогућити ново запошљавање, нове инвестиције и привредне активности живот. С друге стране имамо институцију која се користи у полтичке сврхе и то покушава да заустави – закључио је Ћосић.

Поводом захтјева 13 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора са Републиком Српском због доношења одлуке о начину и условима продаје некретнина у власништву Српске на Јахорина јавним надметањем – лицитацијом, Уставни суд БиХ привремено је обуставио примјену ове до доношења коначне мјере у овом предмету.

ИЗВОРСрна
Претходни текстАсоцијација „Ствараоци Републике Српске“: Подршка процесу мирног раздруживања
Сљедећи текстДодик: Апсолутно неприхватљива одлука ЦИК-а да СДС не може да учествује на изборима