Насловна Најновије Ћосић: Срби су фактор мира и стабилности у региону

Ћосић: Срби су фактор мира и стабилности у региону

71
0
Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић поручио је синоћ да су Срби фактор мира и стабилности у региону, а да Запад жели да разбије српско јединство и да Срби у Републици Српској, Црној Гори и Србији живе одвојено и без икаквих веза.
 

– Неће успјети покушаји да нас прогласе фактором нестабилности. Нас притискају јер смо православни народ на овим просторима – рекао је Ћосић на трибини „Срби и регионална стабилност“ коју је у Подгорици организовао Српски информативно-културни центар „Свети Сава“.

Ћосић је истакао да се Република Српска стално сатанизује под паролом функционалне БиХ, а Срби у Српској и њено руководство данас трпе притиске.

Он је рекао да Кристијан Шмит намеће законе и лажно оптужује руководство Републике Српске да је фактор нестабилности у БиХ у жељи да га потчини и направи поданицима Запада.

Када је ријеч о резолуцији о Сребреници која је иницирана у Генералној скупштини УН, Ћосић је истакао да је то јако опасно за Србе.

– Спин је да то није против српског народа, а у уџбенике хоће да уведу да смо извршили геноцид у Сребреници. То је најопсанија прича у овом тренутку – рекао је Ћосић.

Он је истакао да је српски народ увијек окупљао друге народе у региону и био фактор мира и стабилности.

– Срби не смију одустати од самих себе и то треба да пренесемо будућим генерацијама – рекао је Ћосић.

Политички аналитичар Џевад Галијашевић рекао је да питање стабилности Балкана данас зависи од утицаја великих сила, прије свега од „злоћудне политике Велике Британије и Њемачке“, али и од насљедства прошлости.

– Данас су мета те политике Република Српска и њен предсједник Милорад Додик, али Срби нису поклели том притиску – рекао је Галијашевић и додао да Српска жели стабилност и не жели да буде бачена на кољена.

Галијашевић је рекао да је Додик лидер мира на Балкану са Александром Вучићем у Србији и Миланом Кнежевићем у Црној Гори.

Он је подсјетио да су Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и премијер Српске Радован Вишковић присуствовали свечаном отварању обновљене џамије Арнаудија у Бањалуци, али да сарајевски медији то нису објавили, као и да ти људи желе мир.

Галијашевић је указао да се данас причом о Сребреници покушава замаскирати полицијска акција „Црна кравата“ и хапшење нарко картела „Тито и Дино“ у оквиру које је приведен и кум министра иностраних послова у Савјету министара Едина Конаковића.

– О Конаковићу и супер картелу у ФБиХ данас нико не прича и Сребреница то треба да сакрије – рекао је Галијашевић.

Он је навео да су муслимани у БиХ прихватили вехабизам, Муслиманско братство, идеологије запане цивилизације и интересе Нијемаца и Велике Британије.

– Запад ће само искористити муслимане у БиХ и онда их одбацити, како што је одбацио сваког слугу – рекао је Галијашевић.

Он је истакао да Република Српска наставља да сарађује са својим пријатељима, те да је показала да је стабилна и способна да обезбиједи све што је потребно свом народу.

На трибини су говорили и предсједник Демократске народне партије Милан Кнежевић и предсједник Српског националног савјета Момчило Вуксановић.

Трибини су присуствовали амбасадор Србије у Подгорици Небојша Родић и представнци Амбасаде Руске Федерације.

ИЗВОРртрс
Претходни текстПроходност путева у РС задовољавајућа
Сљедећи текстСутра Свети Василије Острошки