Насловна Најновије Ако Њемачка ухапси Путина, то ће значити објаву рата Русији

Ако Њемачка ухапси Путина, то ће значити објаву рата Русији

132
0

Замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев, изјавио је да ће, ако Њемачка одлучи да спроведе одлуку Међународног кривичног суда /МKС/ о хапшењу руског предсједника Владимира Путина, то бити равно објави рата Русији.

„Неки идиоти, полумудраци, попут њемачког министра правде /Марка Бушмана/, кажу `па ако дође, ухапсићемо га`. Да ли он схвата шта то значи? Замислимо само, актуелни лидер једне нуклеарне државе стиже на територију рецимо Њемачке и хапсе га. Шта је ово? Објава рата Руској Федерацији!“, рекао је Медведев водећим руским медијима, укључујући „Спутњик“.

Он је истакао да ће Русија у таквој ситуацији користити сва расположива средства да циља „Бундестаг, кабинет канцелара“ и сличне објекте.

Медведев је рекао да такве одлуке, попут оне коју је донио МKС, стварају огроман негативан потенцијал.

Њемачки министар правде Марко Бушман, рекао је раније, да ће налог за Путиново хапшење важити у Њемачкој након захтјева МKС. Наредбу је подржао и канцелар Олаф Шолц, који је током посјете Јапану рекао да „нико није изнад закона“.

МKС је 17. марта издао налог за хапшење Путина и комесара руског предсједника за права дјетета Марије Лавове-Белове, наводећи као разлог „незаконито пребацивање становништва /дјеце/ из окупираних области Украјине у Руску Федерацију“.

Kремљ је рекао да Русија није страна у МKС-у и да је одлука суда правно ништавна за Москву.

ИЗВОРСпутник, фото EPA-EFE/ALEXEY MAYSHEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL
Претходни текстБратунац: Почињу “Дани позоришта“
Сљедећи текстСтотине хиљада људи данас ће прекинути са радом