Насловна Најновије Амбасада Велике Британије: Република Српска постоји само као ентитет у склопу БиХ

Амбасада Велике Британије: Република Српска постоји само као ентитет у склопу БиХ

57
0

Скоре пријетње Владе Републике Српске да проведе мирно раздруживање од БиХ, не само да су опасне, него су и засноване на нетачним претпоставкама, саопштила је Амбасада Велике Британије у Сарајеву.

– Није тачно да је Република Српска угрожена, под пријетњом или непожељна – навели су и саопштењу.

Кажу да је Република Српска  легитимни и интегрални дио БиХ.

– Није тачно да се Република Српска може отцијепити од БиХ, нити да може постојати ван земље. Република Српска постоји само као ентитет у склопу БиХ. Њено постојање је резултат, и гарантовано у склопу, Дејтонског мировног споразума – наводе из Амбасаде.

Истакли су да није тачно да активности предсједника Српске Милорад Додик „на било који начин штите Републику Српску нити грађане који тамо живе“.

– Предсједник Републике Српске добро познаје правне чињенице. Покушај контроле било ког становништва путем страха и подјела је погрешан. Није тачно да политика у БиХ треба да буде оваква. Постоје људи који желе да буду лидери путем сарадње и дијалога. Ми охрабрујемо све лидере да се одупру овим лажним наративима и да преусмјере фокус на заједничко дјеловање са циљем боље будућности за све – закључили су у саопштењу.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстМики Манојловић добитник „Златног печата“ Југословенске кинотеке
Сљедећи текстФила: Раздружење БиХ могуће по Дејтонском споразуму