Насловна Најновије Америчкој Амбасади смета Свесрпски сабор и усвојена Декларација (ВИДЕО)

Америчкој Амбасади смета Свесрпски сабор и усвојена Декларација (ВИДЕО)

41
0

Политичко Сарајево и њихови међународни ментори никако да прихвате српско саборовање у Београду и легитимно право Срба с обје стране Дрине да кроз Декларацију дефинишу заштиту својих националних и политичких права.

До сада најтежа оптужба стиже из америчке Амбасаде у БиХ. Тврде да су закључци Свесрпског сабора удар на Дејтонски споразум и институције БиХ.

Предсједник Србије Александар Вучић одговорио је на тврдње Амбасаде САД у Сарајеву и затражио да конкретно одговоре како су дошли до закључка и на основу чега и ког акта да имовина припада централним властима, а не ентитетима.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик каже да је амерички амбасадор Мајкл Марфи једино у свом мандату успио да додатно посвађа Србе, Бошњаке и Хрвате, минирајући постигнуте договре.

 

 

Док је бошњачки амбасадор при УН Златко Лагумџија, без одобрења Предсједништва БиХ, илегално припремао резолуцију о Сребреници, амерички амбасадор у Сарајеву је ћутао о рушењу Дејтонског споразума. Када је Уставни суд доносио антиуставне одлуке и отимао имовину Републике Српске, овјерену у Дејтону, Марфи није дигао глас у заштиту Устава БиХ, али је зато у Свесрпском сабору видио удар на Дејтон и БиХ.

Тако је из америчке Амбасаде саопштено да закључци Декларације „не представљају одбрану Дејтонског споразума како аутори тврде, већ су намјерни напад на тај споразум и институције БиХ“.

САД и западноевропске земље годинама одобравају ревизију Дејтона, отимајући надлежности Републике Српске преко ОХР-а и страних судија у Уставном суду, зато је лицемјерно оптуживати Српску и Србију за рушење тог споразума, одговара предсједник Српске.  Марфију поручује да нема право да се мијеша у унутрашња питања и да је БиХ срушена усвајањем резолуције о Сребреници, а не наводним антидејтонским дјеловањем Републике Српске.

– Марфи је већ смијењен и знамо име новог амбасадора САД-а, али неким везама обезбиједио је да остане још мјесец-два дана у нади да ће још више направити зла српском народу. Одавно се зна да Срби теже да ојачају у Републици Српској, шта је ту ненормално, а то се не свиђа Марфију. Па шта, нама се веома свиђа. Нама се веома свиђа да Република Српска, пошто није успјела у дејтонској конструкцији БиХ, афирмипше своју стабилност и независност и да има право на свој живот – каже Додик.

Писци саопштења америчке Амбасаде у Сарајеву нису се потрудили да наведу конкретну тачку из Декларације, закључак који би потврдио тезу о наводном свесрпском нападу на Дејтон и институције БиХ, зато се позивају на изјаве о раздруживању, при томе, наравно, не улазе у разлоге, а они леже у бесправној и на силу усвојеној Резолуцији о Сребреници у УН. Додик одговара Марфију да је он тај који руши Дејтон.

– Вјероватно ће када оде у САД кривично одговарати за оно што је урадио. Ми смо припремили обимну документацију коју ћемо прослиједити њиховим државним органима, јер је он овдје чинио криминал – тврди Додик.

САД су творци Дејтонског споразума, тиме и Устава БиХ. Када срушите основни дејтонски принцип – договор три конститутвна народа и два ентитета, као на примјеру резолуције, срушили сте и БиХ.

У Декларацији усвојеној на Свесрпском сабору нема ни слова нема о наводном раздруживању о којем говори Марфи, истичу званичници Србије.

Вучић подсјећа да су Дејтонским мирним споразумом регулисане надлежности заједничких институција на нивоу БиХ и ентитета.

– Моје прво питање за њих је како, гдје и од када негдје пише да имовина припада централним властима, а не ентитетима. Као што се види, нигдје се не помињу ни јавна имовина, ни јавна својина – каже Вучић.

Из саопштења америчке Амбасаде ишчитива се непоштовање српског народа, јер како другачије тумачити флоскуле о „перспективној будућности грађана Републике Српске у евроатланским интеграцијама“, а Марфи јако добро зна да становници Републике Српске и њено руководство јесу за европски пут, али не желе у НАТО који је убијао Србе `90-их година.

ИЗВОРРТРС
Претходни текст“Пулс града”, 11.6.2024. (Видео)
Сљедећи текстНестабилно са кишом