Насловна Вијести Република Српска Андрићград вечерас свјетски центар фолклора

Андрићград вечерас свјетски центар фолклора

290
0

На Тргу Николе Тесле у Андрићграду вечерас је одржан Међународни дјечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“ који је окупио учеснике из Мађарске, Грчке, Чешке, Турске, Србије и Републике Српске.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је Међународни дјечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“ од изузетног културног и туристичког значаја, јер људи из цијелог свијета упознају нашу културу, обичаје и традицију. „Поносни смо што је Вишеград ових дана поново свјетски центар фолклора.

Из године у годину ова манифестација помјера границе пријатељства захваљујући прије свега сјајним учесницима, али и одличној организацији домаћина фестивала фолклора Удружењу Ера из Ужица“, рекао је Ђуревић обраћајући се присутнима. Он је нагласио да су фолклор и фолклорни ансамбли деценијама носиоци и чувари традиције и културе једног народа. Предсједник организационог одбора Горан Пауновић рекао је новинарима да је ове године наступило 1.000 учесника из 11 земаља.

„Циљ фестивала је упознавање традиције српског народа и упознавање осталих култура из целог света. Морамо да упознамо друге да би вредновали оне које српска култура има. Српски народ је јединствен. Нама јесте проблем што је Дрина граница, а ми покушавамо да ту баријеру склонимо, јер традиција нема граница“, истакао је Пауновић.  Учесница Магда из Грчке рекла је да је све добро организовано и да је јако задовољна, као и да уживају у фестивалу. Фестивал организује Удружење грађана „Ера“ из Ужица под покровитељством предсједника Србије, а суорганизатори су град Ужице, Представништво Републике Српске у Србији, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Туристичка организација Златибор, уз подршку Министарства културе и информисања и Министарства правде Владе Србије.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстМодричанин херој у Словенији: Бобан Миладиновић извукао жену и дијете испод срушеног стабла у парку
Сљедећи текстПовеља општине Рогатица предсједници Српске за допринос развоју