Насловна Вијести Република Српска Андрић: Гласање поштом било нерегуларно, опозив није успио

Андрић: Гласање поштом било нерегуларно, опозив није успио

1060
0

Шеф клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Вишеград Дарко Андрић, рекао је данас, да је на референдуму за опозив начелника општине, гласање поштом било нерегуларно, због недостатка мјеста за потпис и пратећег комбинацијског кода, што је пратећа обавеза на гласању поштом.

„На основу Изборног закона Републике Српске чланом 45А, дефинисано је да начелнику општине престаје мандат уколико се за опозив изјасни натполовична већина од изашлих на гласање за опозив. И данас можемо констатовати да покушај опозива начелника није успио и да и даље начелник општине остаје на челу општине Вишеград“, поручио је Андрић на конференцији за новинаре СНСД-а и коалиционих партнера у Вишеграду.

Он је напоменуо да је на изборе изашло укупно 5.508 гласача без поште.

„За опозив је гласало 2.728, против опозива 2.666, неважећих 114 гласачких листића. Kада се сав обрачун узме произилази да је за 52 гласа начелник општине у предности“, рекао је Андрић.

Он је истакао да се „друга гарнитура“ оних који су покренули опозив, позива на то да они не желе да прихвате неважеће листиће, међутим на основу Изборног закона Републике Српске се каже да начелнику општине мандат престаје ако се за његов опозив изјасни натполовична већина, од броја бирача који су изашли на гласање за опозив.

„Из тога проистиче да и неважећи листићи улазе у обрачун, јер и ти неважећи су проистекли од оних људи који су изашли на гласање“, додао је Андрић.

Он је рекао да су више пута указивали на нерегуларности на сам начин гласања путем поште и приговор на пошту су поднијели 25. маја.

„У том приговору СНСД је изнио приговор на саме гласачке листиће путем поште, као и на поступање комисије за обраду и припрему листића путем поште. Ради се о 850 листића који су одштампани за гласање путем поште. Том приликом смо уложили приговор, јер комисија није дала на увид уговор о набавци гласачких листића посматрачима. Тај уговор је потписан тек 6. јуна, а листићи су набављени 25. маја“, рекао је Андрић.

Он истиче да се приговор, такође, односио на то да је самостално један члан комисије отишао и довезао све гласачке листиће без пратње полиције, без присуства пуног састава полиције и без позива посматрачима, што је законска обавеза.

Андрић је напоменуо да се приговор односио на третирање тих листића, односно паковање за гласање путем поште, гдје је само један члан уз четворицу активиста самостално паковао листиће за гласање путем поште.

Он је нагласио да је све наводе из приговора потврдила комисија у одбацивању приговора, односно констатовали су да је све то тачно, али су одбацили приговор.

„Други приговор који се односио за пошту је поднијет 17. јуна, после завршетка редовног гласања. У том приговору смо изразили сумњу и уложили приговор на основу јављања људи који су добили гласачке листиће и отпочели гласање путем поште. Те особе су јавиле да у гласачком комплету не постоји мјесто за потпис и за код, који је неопходан“, напоменуо је Андрић.

Према његовим ријечима, Правилником Републичке изборне комисије као подзаконским актом Изборног закона Републике Српске дефинисано је у члану 4.21 да је потребан комбинацијски код на гласачком листићу за гласање путем поште.

„Такође, овај начин није у складу са Правилником са подзаконским актом Изборног закона БиХ који дефинише члан 10 став 3 и 4 да мора бити и комбинацијски код и мјесто за потпис. И на тај наш приговор Kомисија је исти дан одговорила одбацивши га са образложењем да је тај приговор преурањен јер није почело бројање листића. Ми се са тим не слажемо с обзиром на то да комисија има код себе изглед тог гласачког комплета“, рекао је Андрић.

Он је додао да су 18. јуна уложили жалбу на одговор локалне комисије и да је та жалба упућена Републичкој изборној комисији са свим наведеним чињеницама.

„Све ставке које смо навели и нерегуларности које се тичу гласања путем поште стављају сумњу да је све од почетка рађено са намјером да се врши злоупотреба, како би се могло утицати на коначан исход“, закључио је Андрић.

Он очекује да ће сви надлежни, почев од локалне комисије, републичке изборне комисије, дати праве одговоре у складу са законом и свим другим актима који прописују начин гласања приликом покретања референдума.

Прес-конференцији, осим чланова СНСД-а, присуствовали су коалициони партнери НПС, НДП, СДА, СП, СПС.

Референдум за опозив начелника општине Вишеград одржан је 12. јуна.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстМодел дуалног образовања у Србији примјенити и у Српској
Сљедећи текстДокументарни филм “Печат браће Љубавића“ приказан на Палама, РТВИС (ВИДЕО)