Насловна Вијести Република Српска Андрић: Скупштинска већина одлукама блокира град

Андрић: Скупштинска већина одлукама блокира град

199
0

Скупштинска већина у Вишеграду блокира град својим одлукама и не дозвољава да се даље развија, рекао је шеф Изборног штаба СНСД-а Вишеград Дарко Андрић, поводом најављеног референдума заказаног за недјељу, 12. јуна.

Андрић је рекао да је зато важно да 12. јуна грађани гласају против опозива начелника, јер једино на такав начин могу наставити развој и побољшање живота са свим започетим пројектима.

Он је нагласио да референдум продубљује кризу, а општину ће коштати 60.000 KМ, те додао да су и приликом усвајања буџета добили потврду да им је стало да у граду буде што теже стање.

„Скупштина није функционисала 11 мјесеци, а судске пресуде су потврдиле незаконитост раније одржаних. Kада је требало да се започну пројекти, покренут је референдум који додатно зауставља град тако да имамо прилику да видимо да скупштина блокира живот града“, истакао је Андрић.

Он је нагласио да су у више наврата били за договор, да се направи чак и пред камерама, како би грађани могли да знају на најконкретнији начин шта је договорено и ко за шта преузима одговорност.

Андрић је указао и на ситуацију са замјеником начелника, којег предлаже начелник, а Скупштина га усваја, али су то скидали са дневног реда три пута, колико је начелник предлагао да се та тачка уврсти.

„У случају да опозив успије, ако нема начелника ни замјеника, сљедећи функционер града је предсједник Скупштине, а то је Муамер Софовић, човјек који је до јуче живио ван Вишеграда, а сада захваљујући скупштинској већини спроводи своје интересе у Вишеграду“, истакао је Андрић.

Андрић је рекао и да је поражавајућа прича скупштинске већине за однос према Андрићграду и његов даљи развој, јер да би то Влада могла да настави неопходно је усвајање једне тачке дневног реда, али је скупштинска већина, након што је три пута предлагана, скидала, а помоћнику министра трговине и туризма Далибору Панићу нису дозволили да се обрати.

Андрић је појаснио да би на простору Андрићграда, требало да се спроведе пројекат проналаска термалне воде, да би се дио града преуредио у термалне базене са велнес центрима, а да се остави могућност повезивања и у осталим дијеловима са термалном водом.

Вишеград би тиме, каже Андрић, добио потпуно нову димензију, што је перспектива града коју је замислио Емир Kустурица, али због оних који не воде рачуна о Вишеграду, као што је скупштинска већина, стално је блокирање.

Према његовим ријечима, људима у скупштинској већини је битније да сачувају политичке поене, него да се у Вишеграду спроводе ствари за добробит свих грађана.

Он је подсјетио да је скупштинска већина, која броји 11 одборника, скинула из буџета 70.000 KМ за дјечије обданиште, 80.000 KМ за стипендије студената, оцијенивши да су понизили и дјецу и студенте и борачке категорије, само да се у граду прави што више проблема.

„Предлагали смо издвајање за најугроженије борачке категорије од 15.000 KМ. То су одбили, као и усвајање плана о спорту, које су повукли са дневног реда свјесно правећи ситуацију да се не реализују такве ствари, да би могли да криве начелника“, напоменуо је Андрић.

Андрић сматра да треба искористити и то што Вишеград има апсолутну дугогодишњу наклоност републичких власти, што ће бити случај и у наредном периоду.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстПрипреме за “Успон на Велики Жеп“
Сљедећи текстПочела гасификација Јахорине и Пала