Насловна Најновије Апел да се хитно одобри ангажовање хеликоптера МУП-а Србије, у опасности НП...

Апел да се хитно одобри ангажовање хеликоптера МУП-а Србије, у опасности НП “Сутјеска“

57
0

Директор Републичке управе Цивилне заштите Борис Трнинић, упозорио је да у Националном парку „Сутјеска“ на локалитету Тјентишта гори стољетна црногорична шума и да је неопходно хитно ангажовање хеликоптера за гашење пожара Хеликоптерске јединице МУП-а Републике Србије, како би помогао Хеликоптерском сервису Републике Српске и људству ангажованом на терену.

„У протеклих 48 часова улажу се огромни напори да се спријечи ширење пожара на Тјентишту. Људски и технички ресурси су скоро исцрпљени и уколико не буде ангажован већи ваздухоплов за гашење пожара из Републике Србије, може доћи до еколошке катастрофе у прашуми Перућица и на цијелој територији Националног парка `Сутјеска`“, навео је Трнинић.

Апел да се хитно одобри ангажовање хеликоптера МУП-а Србије, у опасности Национални парк "Сутјеска"

Он је упозорио да пријети несагледива штета и катастрофа у еколошком и материјалном смислу, јер је угрожено огромно подручје са стољетном најквалитетниојом шумом у југоисточној Европи, биосистем Националног парка „Сутјеска“ и прашуме Перућица.

„Апелујем на институције БиХ, да у други план ставе политику и да се одобри долет хеликоптера за гашење пожара МУП–а Републике Србије за гашење пожара типа `Камов`. Тај ваздухоплов са великим капацитетом ведра и налета, дао би велики дипринос контролисању и гашењу пожара на Тјентишту и избјегавању несагледивих еколошких и материјалних посљедица читавом овом региону Републике Српске, БиХ“, навео је Трнинић.

Он је додао да су тренутно на терену ангажовани сви расположиви људски ресурси и материјална средства Националног парка „Сутјеска“, Ватрогасне јединице Фоча, Шумског газдинства из Фоче, Хеликоптерског сервиса Републике Српске и тимови Републичке управе Цивилне заштите.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВучић: Очекујемо провокације Албанаца 14. и 15. августа, Кфор да реагује
Сљедећи текстНикола, чему ово?