Насловна Вијести Источно Сарајево Апликација “Грађанска патрола“ доступна од средине јуна

Апликација “Грађанска патрола“ доступна од средине јуна

363
0

Успјешно је завршена фаза тестирања апликације „Грађанска патрола“, а средином јуна овај систем биће доступан и становницима Пала, који ће им омогућавати пријаву комуналних и других проблема у њиховом окружењу, било кад и било гдје, путем њихових мобилних уређаја, саопштено је из општинске управе.

„Главна мисија јесте постизање ажурније и ефикасније комуникације између грађана и локалних власти, с циљем остварења заједничког добра. Принцип кориштења апликације се базира на томе да грађани детектују проблем у својој околини, путем апликације усликају до три фотографије или сниме кратак видео, те пошаљу пријаву која стиже директно до надлежне институције, која потом преузима ствар у своје руке и имплементира потребне мјере“, додаје се у саопштењу.

„Грађанска патрола“ представља модеран и функционалан концепт грађанске ажурности прилагођен технологијама 21. вијека.

Пријава комуналних и других проблема које је потребно санирати представља главну сврху ове апликације, те подразумијева проблеме као што су оштећења јавних и зелених површина, неисправна јавна расвјета, неисправна саобраћајна сигнализација, непрописно паркирање, отпад /дивље депоније/, оштећења парковске опреме, оштећења на /локалним/ путевима, проблеми са водоводом и канализацијом, са топланом/гријањем и многи други.

У саопштењу наводе да апликацију прилагођену Палама донира ДВЦ солушн /DVC Solution/ кроз пројекат „Паметни градови ка дигиталној трансформацији градова у БиХ“.

Пројекат се реализује кроз развојно партнерство са компанијама „Ланако“, ДВЦ солушн у оквиру програма који имплементира њемачки ГИЗ, у сарадњи са удружењем Бит алијанса.

Сувласник предузећа ДВЦ Бранко Васиљевић, рекао је да ће имплементацијом пројекта имати систем у четири града/општине у БиХ, а то су Бањалука, Брчко дистрикт, Зворник и Пале, а систем којег пуштају на Палама и у Зворнику је унапријеђен.

„Вјерујемо да ће ово рјешење да допринесе квалитетнијем животу у Зворнику и на Палама, да ће грађани да се активно укључе и шаљу пријаве и тако подстичу запослене у јавној служби да адекватно реагују. Одлична ствар је што грађани у сваком моменту виде статус пријаве и коментар града/општине. Увијек су у току с тим шта се дешава са пријавом“, навео је Васиљевић.

Апликација је у потпуности бесплатна за употребу. Може се преузети путем Плеј стор платформе за андроид и Апп сторе платформе за ИОС уређаје, док корисници приликом кориштења апликације не остављају трагове личних података и све пријаве проблема су у потпуности анонимне.

Општина Пале позива све грађане да активно прате њихова обавјештења, те да инсталирају апликацију која ће бити званично доступна већ од средине јуна.

ИЗВОРсрна, фото Palelive.com
Претходни текстДојаве о бомбама у ЦИК-у и полицијским станицама у Сарајеву
Сљедећи текстИсточно Ново Сарајево: Почео дводневни мини-сајам размјене књига