Насловна Најновије Арнаутовић: Изборни резултати биће утврђени до 22. октобра

Арнаутовић: Изборни резултати биће утврђени до 22. октобра

164
0

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић изјавио је данас у Сарајеву да ће резултати општих избора у БиХ бити утврђени до 22. октобра, када је законски рок за то, а да ће коначни резултати бити потврђени у законском року од 30 дана од избора.

У изјави медијима поводом почетка контролног поновног бројања за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске у Главном центру за бројање ЦИК-а, Арнаутовић је рекао да је измјенама и допунама Изборног закона БиХ, које је 3. августа наметнуо Кристијан Шмит, ЦИК добио право да по службеној дужности нареди Центру за бројање предузимање одређених радњи ради исправног утврђивања резултата избора.

Он је оцијенио да су неосноване критике и наводи да је ЦИК урадио нешто незаконито и да тек након утврђивања резултата може почети процес подношења захтјева и отварања врећа.

Према његовим ријечима, постоји апсурд у јавном простору јер је ЦИК институција која, према Изборном закону, надзире законитост рада општинских и градских изборних комисија, те бирачких одбора, и ради потврђивања и обједињавања правилних резултата избора може наредити овим комисијама да се отворе вреће и обједине правилни резултати.

– А неко поставља питање како можемо главном центру то наредити –  додао је Арнаутовић.

Он тврди да је ово техничка радња и да у томе нема политике ни било каквих незаконитих радњи.

– Нас уопште не интересују резултати избора. Нас интересују оне индиције и сазнања што имамо о паљењу, цијепању, лакирању и маркирању гласачких листића, неправилном паковању осјетљивог изборног материјала, недостављању врећа са неискориштеним гласачким листићима – навео је Арнаутовић.

Предсједник ЦИК-а рекао је да је циљ да се у Главном центру за бројање пред очима јавности утврде чињенице и да на бази њих буду донијете одговарајуће одлуке.

Директор главног центра за бројање Горан Мишковић истакао је да ће се гласови пребројавати у три смјене, те да је добро кадровски попуњен, али да се и даље не зна колико ће пребројавање гласова потрајати.

Он је подсјетио и да је главни центар за бројање расписао три јавна позива за запошљавање, те да су изабрани кандидати прошли одговарајуће обуке, напомињући да је при њиховом запошљавају вођено рачуна о полној и националној структури.

– Они већ 10 дана раде на пребројавању и стекли су одређено искуство пошто су морали да броје гласачке листиће за мобилне тимове, непотврђене и пакете који су пристигли путем поште – навео је Мишковић.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстЉубиша Ћосић о поновном бројању гласачких листића(ВИДЕО)
Сљедећи текстЕмисија „Пулс града“13.10.(ВИДЕО)