Насловна Најновије Бакалар: Процес се одвија несметано

Бакалар: Процес се одвија несметано

159
0

Члан Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Жељко Бакалар рекао је данас Срни да изборни дан протиче без проблема и да чињеница да од 5.903 бирачка мјеста у БиХ само једно не ради и да ће довести процес до краја даје мотив да буду задовољни.

Бакалар је рекао да је општа оцјена да су бирачи искористили лијепо вријеме и да је излазност добра, што је добра порука генерално за овај дан.

„Процес се одвија несметано, и то је најважније, према Изборном закону и актима ЦИК-а. Генерална оцјена је да су отворена сва бирачка мјеста, осим једног у БиХ. Нека са малим закашњењем, али је то мањи број бирачких мјеста и њихов рад ће бити продужен за онолико времена колико је трајало кашњење у почетку самог рада“, рекао је Бакалар.

Бакалар рекао да је у протеклим данима било много информација о одустајању одређеног броја чланова бирачких одбора који су делегирани од политичких субјеката.

„Међутим, чињеница да од 5.903 бирачка мјеста у БиХ – 5.902 ради и да ће довести процес до краја, даје нам одређени мотив да будемо задовољни“, навео је Бакалар.

Он је рекао да након 19.00 часова слиједи бројање гласова, на шта ће бити обраћена посебна пажња.

„Имамо низ приговора које ће наше службе у току дана и наредних дана испитивати. Већи дио радњи на изборни дан је у надлежности локалних изборних комисија, а оно што је у надлежности ЦИК-а ми ћемо у току дана и наредним данима процесуирати“, истакао је Бакалар.

Бакалар је рекао да више од 60.000 посматрача, уз рекордан број међународних, даје мотив да се мисли да ће оваква опсервација избора и мониторинг, као и додатни ангажман правосудних тужилачких институција у БиХ, дати резултат и да ће избори бити транпарентнији и фер.

Он је најавио да ће ЦИК у поноћ на конференцији за новинаре објавити прве прелиминарне, непотпуне резултате избора.

Бакалар је данас са чланом ЦИК-а Вањом Бјелицом Прутином посјетио бирачка мјеста у Основној школи „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву и ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВласеница: До 15 часова гласало 42,68 одсто бирача
Сљедећи текстОсвештани темељи монашке келије у Челебићима