Насловна Најновије Без новог буџета, привремено финансирање и проблеми за грађане

Без новог буџета, привремено финансирање и проблеми за грађане

176
0

Министар финансија Републике Српске, Зора Видовић, упозорила је да се, уколико у овој години не буде конституисана Народна скупштина и не буде усвојен буџет Српске за наредну годину, иде у привремено финансирање, што би изазвало велике проблеме у социјалним давањима за велики број грађана.

Видовићева је објаснила да би се у случају привременог финансирања могло трошити само онолико јавних средстава, колико је трошено у истом одређеном периоду 2022. године.

„То би изазавало велике проблеме. Прије свега, због плата, пензија, борачких давања и свих других социјалних давања. Давања за породице са четворо и више дјеце, омладину, дјецу погинулих бораца. На примјер, ми смо у јануару повећали пензије за четири одсто, али смо у јуну повећали за 10 одсто. Имали смо и два давања у виду помоћи. Ми бисмо морали у јануару, фебруару, марту /током привременог финансирања/ исплатити само пензије увећане за пет одсто. Ових 10 одсто у јуну што смо увећали, не бисмо могли такве пензије исплатити“, појаснила је Видовићева у изјави за РТРС.

Она је напоменула да у том случају, не би могла бити донесена ни одлука о новом редовном усклађивању пензија, од јануара 2023. године.

„У првом тромјесечју би и пензије и плате биле мање за више од 15 одсто. Мислим да би велики број грађана био оштећен“, истакла је Видовићева.

Видовићева је навела да се не би могло исплаћивати ни увећање борачког додатка у износу од 10 одсто, већ само оно од четири одсто.

„Ово ново уведено право за мајке, за породице гдје има четворо и више дјеце, апсолутно не би могли исплаћивати“, указала је Видовићева.

Она је рекла да грантови за привреду и пољоприведу, који су увећани у овој години, не би могли бити уврштени.

„У идућој години смо за пољопривреду планирали грант од 185 милиона. То се, наравно, не би могло десити ако не усвојимо буџет, ставка би остала само као што је била ове године, а то је 75 милиона“, навела је Видовићева.

Посматрајући наведену ситуацију, истиче Видовићева, за огроман број грађана Републике Српске било би јако лоше ићи на привремено финансирање.

„Плате, које смо повећавали у јануару пет одсто, јуну 10 одсто, па у августу још 100 KМ би биле много мање него што су сада“, напоменула је Видовићева.

Она је нагласила да би то била велика штета за све грађане Републике Српске, с обзиром на инфлацију, чији ће раст бити настављен.

„Надам се да ће бити мудрости и одлучности да се овај изборни циклус заврши, да се прогласе резултати и да се конституише скупштина /Народна скупштина Републике Српске/ која све то доноси, и ребаланс буџета и одређене законске прописе без којих се не може донијети буџет за наредну годину“, истакла је Видовићева.

Видовићева је подсјетила да се буџет, обично, усваја око 16. или 17. децембра, што је био план и ове године.

„Мислим да би тако требало и бити“, рекла је Видовићева.

Упитана о другом ребалансу буџета за ову годину, Видовићева је рекла да је и за његово усвајање потребно конституисање Народне скупштине.

„Ми смо оном пројекцијом у јуну, предвидјели да ће се приход повећати за 350 милиона. У овом моменту приходи су већи за 386 милиона што значи да би до краја године у односу на оно што смо у јуну предвидјели било око 50 милиона више прихода у овој години“, истакла је Видовићева.

Она је рекла да су у БиХ индиректни порези већи за неколико милијарди KМ, од чега дио припада Републици Српској.

„Kод директних пореза, они су наплаћени до сада за 300 милиона више у односу на прошлу годину, али то није све буџетски приход“, навела је Видовићева и додала да је од тога око 72 одсто буџетски приход.

Видовићева је рекла да би другим ребалансом буџета он требао бити повећан за око 50 милиона KМ.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстНова наредба о поновном контролном бројању са 14 бирачких мјеста
Сљедећи текстЕкономски факултет Пале добио Тедквал сертификат