Насловна Вијести Источно Сарајево Без сарање невладиног сектора и институција нема јаког цивилног друштва

Без сарање невладиног сектора и институција нема јаког цивилног друштва

297
0

Министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Бранко Ружић, истакао је данас на регионалној конференцији на Палама да је сарадња невладиног сектора и јавне управе веома важна, јер без ње нема јаког цивилног друштва.

„Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије, сваке године расписује јавни позив за невладин сектор, а ове године издвојено је 400.000 динара за више од 30 организација из области образовања и одрживог развоја“, истакао је Ружић који је на Економском факултету присуствовао Другој регионалној конференцији „Сарадња институција, јавног и приватног сектора и невладиних организација“.

Он је поручио да је важно да Србија и Република Српска заједно раде на очувању националног идентитета, те подстакну изучавање историје и културе у што ранијем школском узрасту.

Батрић Шекара, извршни директор Мреже невладиних организација Републике Српске која је и организатор конференције, рекао је новинарима да је циљ скупа јачање сарадње цивилног друштва и институција.

Он каже да ће са саговорницима донијети закључке у вези са бољим радом републичке управе, стварање повољног амбијента за развој цивилног друштва, а у наредном периоду направити и приједлог споразума о сарадњи институција и цивилног друштва у Српској.

„Можемо рећи да је сарадња Мреже невладиних организација Српске са Владом Републике Српске коректна. Желимо да та сарадња буде унапријеђена јер постоји основ за то“, изјавио је Шекара.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, рекао је да локална заједница има изванредну сарадњу са невладиним организацијама.

Он каже да цивилни сектор може бити задовољан чињеницом да је општина Пале међу 21 локалном заједницом која учествује у регионалном програму локалне демократије на западном Балкану /РеЛОаД/ у БиХ.

Југовић је рекао да сва јавна предузећа и институције чији је оснивач општина Пале имају један циљ – да раде у функцији грађана, односно цивилног друштва.

„Онолико колико цивилни сектор буде задовољан толико ће и његове институције и предузећа бити успјешна, а тиме и општинска управа“, нагласио је Југовић.

Kонференцији су присуствовали представници привреде, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Kошарац, амбасадор Бјелорусије за БиХ са сједиштем у Мађарској Владимир Улахович и први секретар Амбасаде Павел Пигал, као и представници невладиних организација и други гости.

Циљ овог скупа је јачање демократске културе дијалога и сарадње институција власти и организација цивилног друштва у Републици Српској, подстицање развоја цивилног друштва и добре управе у Српској са жељом да преузму одговорност за утврђивање потреба и интереса грађана и креирање јавних политика усмјерених ка њиховој реализацији.

Организатор регионалне конференције је удружење Мрежа НВО Републике Српске, уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије и Олимпијског центра „Јахорина“.

У пратећем програму конференције вечерас ће бити одржана промоција књиге доктора Славка Ждрала „Борба моја за животе других – сјећања 1992-2020“.

Промоцији ће присуствовати аутор књиге, након чега ће бити отворена изложба фотографија поводом 30 година од оснивања Републике Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстРАРС: Лука Ждрале награђен за најбољу пословну идеју
Сљедећи текстЋурић: Спортски колективи имају подршку града