Насловна Најновије Београд: Данас премијера документарца “Чико ја сам жив, немој да ме убијеш…“

Београд: Данас премијера документарца “Чико ја сам жив, немој да ме убијеш…“

149
0

Документарни филм „Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш…“ аутора Гвоздена Шарца, у продукцији Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/, заснован на свједочењима о стравичном страдању српских цивила у селу Ледићи, премијерно ће бити приказан данас у Београду.

Шарац је за Срну рекао да сматра, да је изузетно важно да и народ и јавност у Србији, зна што више о страдању Срба са лијеве стране Дрине, поготово о страдању сарајевских Срба, наглашавајући да је то највећа рана на души српског народа.

„Овај филм свједочи о великој погибији српског народа и страдању српских цивила. Зато је изузетно важно да наш народ у Србији, што више спозна о том дијелу наше прошлости“, поручио је Шарац.

Он је захвалио људима из Kоординације удружења избјеглих и расељених у Србији, на иницијативи да овај филм буде приказан у Београду, као и предсједнику општине Звездара, који је логистичики помогао његово приказивање.

Премијера документарног филма „Чико, ја сам жив немој да ме убијеш…“ биће одржана у сали београдске општине Звездара, са почетком у 14.00 часова.

У Ледићима је 3. јуна. 1992. године почињен стравичан злочин над мјештанима овог села, међу којима је било и дијете од годину и по.

Злочин су у вечерњим часовима починили припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу убијено је 10 чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, три члана породице Миовчић, те Саво Kењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић, која је имала 92 године, а најмлађа Милун Тешановић, који је имао само 18 мјесеци, а којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили руке и ноге.

Село је опљачкано, спаљено и разорено, тако да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору. Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

Суд БиХ ослободио је првостепено Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозу, по свим тачкама оптужнице, која их терети за злочине почињене над српским цивилима на подручју Трнова.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстАМС РС: Мјестимично влажни коловози, могући одрони
Сљедећи текстУ породилиштима у Републици Српској рођено 36 беба