Насловна Најновије Београд данас прославља крсну славу

Београд данас прославља крсну славу

131
0

Град Београд данас ће прославити крсну славу – Спасовдан, а централни догађај је литија улицама пријестонице Србије од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве, на чијем ће челу бити кивот са моштима Светог владике Николаја.

Мошти су синоћ из манастира Лелић преко Ваљева стигле у Вазнесењску цркву, саопштено је из Српске православне цркве /СПЦ/.

Литију централним градским улицама предводиће Његова светост патријарх српски Порфирије и свештенство, а велики литијски крст носиће патријархови стипендисти – Нишлијка Сара Димитријевић, студент друге године Православног богословског факултета, те Ужичанин Милан Богосављевић, апсолвент Филозофског факултета у Београду.

Kолона ће из Вазнесењске цркве кренути у 19.00 часова, након чега ће се кратко зауставити на углу улица Kраља Милутина и Kраља Милана, гдје ће бити служен помен невино страдалима у пуцњавама у Основној школи „Владислав Рибникар“ и у околини Младеновца.

У СПЦ су нагласили да овогодишња Спасовданска литија нема свечарски карактер, већ ће се, како је наведено, ходајући за кивотом са моштима Светог владике Николаја, учесници заједно молити Спаситељу ради освећења улица и тргова, исцјељења душа и тијела, за мир, за пострадалу дјецу и за сву дјецу.

„Молићемо се за мир у нама и међу нама, за нашу пострадалу децу и за сву децу. Застаћемо на раскрсници улица краља Милана и краља Милутина, где ће патријарх Порфирије служити помен пострадалој деци, њиховом чувару, младима пострадалим у младеновачким селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља“, поручили су из СПЦ.

Предвиђено је да након заустављања на Славији, Спасовданска литија буде настављена до Храма Светог Саве, гдје ће бити служен молебан, а патријарх Порфирије ће се на том мјесту обратити народу.

Његово преосвештенство викарни епископ топлички Петар, рекао је да се очекује да ће у литији учествовати и представници градске власти, војске, полиције, али и да ће се на позив одазвати многе школе, ђеца и родитељи.

Из Скупштине града су најавили да ће патријарх и градоначелник Александар Шапић у 14.00 часова у згради Старог двора обавити сјечење славског колача.

Вазнесење Господње – Спасовдан се као слава града Београда обиљежава од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године дао Београду статус пријестонице, у част обнове и напретка.

ИЗВОРсрна, фото Danas
Претходни текстНесметано одвијање саобраћаја
Сљедећи текстБањалука: Богат програм прославе крсне славе града