Насловна Вијести Република Српска Билећа: Обиљежен Видовдан – крсна слава Војске Републике Српске

Билећа: Обиљежен Видовдан – крсна слава Војске Републике Српске

327
0

У Билећи је данас обиљежено 30 година од полагања свечане заклетве припадника прве класе Војске Републике Српске /ВРС/ – Херцеговачког корпуса и Видовдан – крсна славе ВРС и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Цвијеће је положено код спомен-обиљежја борцима погинулим широм регије, а парастос за погинуле и умрле српске јунаке од Kосовског боја до данас служен је у Цркви Светог Василија Острошког у Билећи.

Kомандант Центра за обуку прве класе војника Војске Републике Српске у Билећи 1992. године био је пуковник Тихомир Kундачина, који је истакао да је ово велики дан.

„Био сам командант све до половине 1994. године. Свака два мјесеца смо на фронт слали од 1.200 до 1.400 младих војника. Никада, за 40 година службовања није било бољих војника у свим радњама – од врсних стријелаца до одличне кондиционе спреме. Много су помогли и освјежили наше бригаде“, рекао је Kундачина новинарима у Билећи.

Припадник прве класе Војске Републике Српске – Херцеговачког корпуса Саша Николић, истакао је да је скоро као дијете дошао у војску у Билећу.

„Тада нисмо знали шта нас чека, неки од нас сада нису међу живима. Веома ми је драго, а и свима нама, што смо организовали овај велики јубилеј“, истакао је Николић.

На данашњи дан прије 30 година, на један од највећих празника српског народа Видовдан, младићи из свих локалних заједница источне Херцеговине, али и дијела становништва из Мостара, Стоца и Сарајева, у касарни „Билећки борци“ положили су свечану заклетву Републици Српској.

Неки од њих су дали животе за одбрану Републике Српске током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Из организационог одбора захвалили су „Електропривреди Републике Српске“ и граду Требињу за финансијску подршку обиљежавању овог значајног датума у славној историји Херцеговачког корпуса.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБрој настрадалих у хладњачи повећан на 50
Сљедећи текстХотел “Термаг“ љетним садржајима промовише Јахорину