Насловна Најновије Било је тешко, али се очекивања муслиманских снага нису остварила

Било је тешко, али се очекивања муслиманских снага нису остварила

52
0

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, који је био и један од учесника у одбрани Сарајевско-романијске регије, изјавио је да је тих дана било тешко, али часно бранити своје, а да се очекивања муслиманских снага нису се остварила.

На обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије Томић је истакао да је намјера непријатељских снага 1994. и 1995. године била да на Нишићкој висоравни, гдје су биле јединице Сарајевско-романијског корпуса, пробију линију српске одбране да би ставили у окружење Хаџиће, Илијаш, Илиџу и остала мјеста.

Према његовим ријечима, ово су тешки тренуци и сјећање на године када је завршним операцијама непријатељских снага био циљ да се деблокира Сарајево.

Томић је истакао да су то биле жестоке борбе које су трајале скоро мјесец дана, а очекивања муслиманских снага да ће српски народ почети да бјежи са ових простора није се остварило, већ су борци остали на линијама не изгубивши ни метар земље.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман је подсјетио да је на подручју Сарајевско-романијске регије и превасходно у граду Источно Сарајево било 4.211 погинулих бораца и 2.967 погинулих цивила и неколико хиљада рањених и несталих.

– „Нови Зејтинлик“ је мјесто гдје би најрадије ћутали, да одамо пијетет свим погинулим борцима – истакао је Короман.

Он је напоменуо да су Срби након потписивања споразума о миру, страхујући за животе морали да напусте одбрањене територије у структури Српског Сарајева, јер није било мјеста не само за живе него и за њихове мртве.

– То је најболније страдање Срба на овом простору када су мимо свих жртава, своје мртве морали пренијети на оваква мјеста, међу којима је најбројније по броју сахрањених „Нови Зејтинлик“ – рекао је Короман.

На Војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу данас је служен помен, а потом су бројне делегације положиле цвијеће над Централни крст поводом Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

Затим је служен парастос у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романију на чијим унутрашњим зивдовима су уписана имена 4.210 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије.

На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

Обиљежавање овог историјског догађаја од републичког значаја организује Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстБјелица: „Нови Зејтинлик“ доказ велике жртве за Српску
Сљедећи текст„Спартанци“ богатији за пет медаља из Бугарске