Насловна Најновије Бијељина: Поступак јавног жријебања политичких субјеката 21. фебруара

Бијељина: Поступак јавног жријебања политичких субјеката 21. фебруара

145
0

Комисија за спровођење опозива градоначелника Бијељине позвала је политичке субјекте да присуствују поступку јавног жријебања за попуну мјеста у бирачким одборима, које ће бити одржано 21. фебруара.

Жријебање је најављено за 16.00 часова у скупштинској сали у Центру за културу „Семберија“.

Након проведене процедуре жријебања политички субјекти су дужни да Комисији доставе приједлоге за чланове бирачких одбора, као и својеручно потписану изјаву предложеног кандидата о прихватању учешћа у раду бирачког одбора у року од 48 часова од момента завршетка поступка јавног жријебања.

Политички субјекти своје приједлоге кандидата за чланове бирачких одбора и њихове замјенике, за бирачка мјеста која добију, дужни су да доставе најкасније до 23. фебруара до 16.00 часова.

Члан, односно замјеник бирачког одбора, осим општих услова прописаних Изборним законом БиХ мора да испуњава и посебне услове, да има пребивалиште на подручју града у којој се спроводи поступак опозива и по могућности да је уписан у извод Централног бирачког списка за бирачко мјесто за које се именује.

Услови су и да има најмање завршену средњу школу, односно трећи, четврти или пети степен стручне спреме, да му није изречена санкција Централне изборне комисије и да је успјешно прошао обуку коју је спровела Комисија за спровођење поступка опозива градоначелника.

Политички субјекти имају обавезу да при предлагању кандидата доставе лични број телефона и адресу за сваког предложеног кандидата због обавјештавања о одржавању обуке која је услов за чланство у бирачком одбору.

Именовани чланови бирачких одбора који не присуствују обуци биће разрјешени дужности, а на њихова мјеста Комисија ће именовати чланове са резервне листе.

Из Комисије су прецизирали да политички субјекти приликом навођења занимања предложеног члана треба да наведу пун назив његовог занимања, на примјер наставник српског језика, дипломирани правник, пољопривредни техничар, а ако је предложено лице пензионер треба уписати само пензионер, без занимања, док се на мјесту стручне спреме не може писати студент, него занимање из средње школе коју је предложени члан завршио.

Уколико уз приједлог кандидата не буду достављени уредно потписани и овјерени прописани обрасци Комисија неће узети у обзир такве приједлоге.

Уколико два или више политичких субјеката предложе истог кандидата за члана бирачког одбора, он ће бити скинут са свих листа кандидата и неће учествовати у процесу именовања чланова бирачких одбора, а уколико се не попуне сви бирачки одбори које политички субјекти добију приликом додјеле мјеста у бирачким одборима, упражњена мјеста ће бити попуњена са резервне листе Комисије.

У прилогу приједлога политички субјекти су дужни да доставе уредно попуњене и потписане обрасце, осим писмене документације и у форми, као и фотокопију дипломе лица које је предложено у бирачки одбор.

Тражено су политички субјекти дужни да доставе у датом року, са напоменом да иста документација мора бити потписана од стране представника политичке странке, коалиције или листе независних кандидата који је био овлаштено лице и приликом провођења локалних избора 2020. године, или да то овлаштено лице овласти друго лице и депонује њихов потпис код Комисије за спровођење поступка опозива градоначелника Бијељине.

Политички субјекти су дужни у Обрасцу за подношење приговора Комисији да наведу број телефакса и имејл за службено комуницирање са Комисијом, који морају бити доступни 24 часа и не могу их користити други политички субјекти.

Скупштина града Бијељина је на сједници 8. фебруара донијела одлуку о покретању поступка о опозиву градоначелника.

ИЗВОРсрна
Претходни текстАтлетичарима „Гласинца“ седам медаља на првенству БиХ
Сљедећи текст„Привредник“ 19.02.2023. (ВИДЕО)