Насловна Магазин Култура Богат програм Видовданских свечаности

Богат програм Видовданских свечаности

324
0

У част Видовдана, који се у општини Хан Пијесак духовно и свјетовно обиљежава више од 100 година, публици је приказана монодрама „Војвода Живојин Мишић“, а отворена је и изложба радова полазника Школе иконописа при Православном центру за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“.

Директор Центра за омладину и спорт „Поглед“ Татјана Јањић рекла је Срни да је бројна публика синоћ у Дому културе била одушевљена монодрамом као својеврсним часом историје која се не смије заборавити, а чије лекције смо дужни да преносимо новим генерацијама.

Ова представа у извођењу Бошка Пулетића, глумца Позоришта „Славија“ из Београда, рађена је по тексту доктора историјских наука Миће Живојиновића, у режији Велимира Митровића.

Ова представа премијерно је изведена 20. јануара 2021. године, на дан стогодишњице смрти славног војсковође, на сцени Позоришта „Славија“.

У оквиру Видовданских свечаности синоћ је у Галерији Дома културе отворена изложба радова полазника Школе иконописа при Православном центру за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“ на којој је посјетиоцима говорио теоретичар ликовне умјетности из Београда Горан Јањићијевић.

Прије два дана почело је Друго ликовно саборовање „Поглед“ на коме учествује 10 сликара који су свој рад започели испред ресторана „Поглед“ у истоименом мјесту код Хан Пијеска, а потом наставили у амбијенту планинарске колибе Планинарског друштва „Јавор-сунчана планина“ у селу Кусаче код Хан Пијеска.

Други сазив ликовног саборовања данас ће бити затворен, а обиљежавање Видовдана на Хан Пијеску наставља се вечерњим богослужењем у цркви Светог великомученика Пантелејмона.

Сутра, на сам дан празинка, у дијелу Видовданских свечаности учествује и ханпјесачки вртић „Диана Будисављевић“ организовањем „Шетње бубамара и пчелица кроз град“.

Јањићева је подсјетила да је у оквиру празничног програма на Хан Пијеску одржана и Конференција беба, на којој је речено да је између два Видовдана у овој локалној заједници рођено 16 беба.

Организатор богатог програма обиљежавање Видовдана на Хан Пијеску је локални Центар за омладину и спорт „Поглед“, а покровитељ општина Хан Пијесак.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра Видовдан
Сљедећи текстЉевнаић: Спремни за љетну сезону, ове године све атракције у погону