Насловна Вијести Република Српска Богословија Светог Петра Дабробосанског прославила крсну славу

Богословија Светог Петра Дабробосанског прославила крсну славу

199
0

Ђаци и професори Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи , са вјерним народом и гостима, свечано су прославили крсну славу. У овој богословској школи петогодишње знање тренутно стиче 40 ђака из свих крајева Српске, БиХ, Црне Горе и Србије.

Хришћанска љубав уз коју су одрастали сабрала је младе богослове из цијелог региона у фочанску Богословију. Међу њима је и ученик првог разреда Лука Николић из Херцег Новог.

-Богословију сам уписао да бих се зближио са Богом, а и још одмалена ми се свидио свештенички позив. Овдје имам одличне услове за учење, такође и за ваннаставне активности попут шаха, стоног тениса, кошарке и фудбала-рекао је Николић.

Током петогодишњег школовања богослови се уче и надахњују примјером живота Светог Петра, његовом љубављу према Христу и Цркви.

– Школовање ми је помогло и у осамостаљивању, градњи, сазријевању, и није то само стечено знање из теологије већ и из више наука и области које се овдје изучавају. Планирам да послије завршеног петог разреда упишем Теолошки факултет у Београду-рекао је Ненад Спасојевић, ученик петог разреда.

Услови за боравак ученика и школовање у фочанској Богословији из године у годину све су бољи.

-Уписали смо двадесет шесту генерацију ове године и радимо у добрим условима. Успјели смо да, уз помоћ нашег митроплита и добрих људи, обновимо ђачки дом, спаваонице су реновиране, инвентар је нов, направљене су просторије за ваннаставне активности ђака, па тако сада имају шаховски клуб, тереnе за спорт и једну теретану. Уз духовно, вјежба се и тјелесно здравље-рекао је ректор Љубомир Пријовић.

Са колегама из богословима из Сремских Карловаца, Београда, Крке, Цетиња и Крагујевца фочанска Богословија има дугогодишњу сарадњу.

-Трудимо се да долазимо, окупљамо се, да размијењујемо искуства са колегама у Фочи. Данас је њихова слава и управо још једна прилика да учврстимо наше везе и то су увијек кроисни и драгоцјени скупови за све нас. Богословије су код нас свакако биле прве школе које су изњедриле свештенички подмладак, али и професорски и наставнички кадар.  Омогућују ученицима практично, темељно знање и сигурно имају перспективу-рекао је Благоје Рајковић, вршилац дужности ректора Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу.

Фочанска богословија насљедница је Сарајевске богословије која се сматра и првом високом школом у БиХ, чији датум оснивања је угравиран и на грб Универзитета у Источном Сарајеву.

ИЗВОРРадио Фоча
Претходни текстВишеград: Сабор Српског изворног пјевања окупио више од 150 учесника
Сљедећи текстСнијег у Хрватској и Словенији, забијелио се и у Аустрији