Насловна Најновије Божић: Сви који не буду радили у складу са законом биће процесуирани

Божић: Сви који не буду радили у складу са законом биће процесуирани

135
0

Kомисија за спровођење опозива у Бијељини, радиће у складу са законом, а сви они који не буду радили у складу са законом биће процесуирани, изјавила је предсједник Kомисије Дијана Савић Божић.

„Још једном апелујем на посматраче, чланове предсједнике бирачких одбора да не слушају политичке субјекте, носиоце извршне и законодавне власти који им дају погрешна упуства. Они морају бити свјесни санкција које ће услиједити, зато што су поступали мимо закона“, рекла је Божићева новинарима.

Она је поновила да поступак опозива нису локални нити општи избори и да је то поступак који се спроводи по Изборном закону Републике Српске и Правилнику о спровођењу опозива Републике Српске.

Божићева је замолила да се дозволи Kомисији и бирачким одборима, да спроведу овај поступак по закону.

Предсједник Kомисије рекла је да сходно Закону, посматрач посматра рад и сједи на мјесту гдје га постави предсједник бирачког одбора.

„Посматрач ни у ком случају не смије прилазити столу, не смије користити телефон, и ометати рад бирачког одбора. Свако друго поступање је кршење Закона, биће упозорени, удаљени са бирачког мјеста, а осим тога ће бити предузети и други поступци у надлежности ове комисије“, додала је Божићева.

Божићева је поновила да се на свим бирачким мјестима врши опструкција и притисак, те да је она задовољна што су људи до 9.00 часова успјели да изађу на референдум у великом броју, чак 5,8 одсто од укуног броја гласача.

„Ја сам врло задовољна изласком људи, с’ обзиром на овај притисак на свим бирачким мјестима“, рекла је она.

Божићева је цитирала изјаву градоначелника која је, према њеним ријечима, очигледно направила проблем на бирачким мјестима.

„Заказаћу протест испред Градске изборне комисије и нека свима буде на знање да нећемо дозволити почетак спровођења изборног процеса на свим оним мјестима гдје се не буде поштовао закон, па изборни паравани буду постављени тако да бирач леђима буде окренут зиду. Немојте се надати да ће вам то успјети, јер смо спремни да идемо на много ригорозније мјере“, наведено је у тој изјави.

Божићева је навела да се обистинило, то што је градоначелник написао.

Она је рекла да су сви чланови бирачких одбора обучени и да је свима све јасно, сем појединцима из одређеног политичког субјекта и појединим посматрачима.

Бижићева је цитирала и Закон у којем у члану 10, став два, пише да бирачки одбор одређује мјесто за сваку гласачку кабину водећи рачуна да нико унутра или изван бирачког мјеста, не може видјети бирача док гласа.

„Отвор гласачке кабине треба да буде окренут ка зиду, изузетно, ако није могуће, гласачку кабину поставити испред зида, може се поставити поред прозора, тако да се прозор прекрије и да се онемогући поглед у гласачку кабину“, наведено је у том члану.

Грађани Бијељине данас се на референдуму изјашњавају да ли су за опозив градоначелника Љубише Петровића, а право гласа има око 112.000 бирача.

Референдумско питање гласи „Да ли сте за опозив /смјену/ градоначелника града Бијељине Љубише Петровића“, а гласа се „за“ опозив или „против“ опозива.

Референдум у Бијељини је први који се одржава у складу са новим Правилником о спровођењу опозива, који је крајем прошле године донесен у Народној скупштини Републике Српске.

Опозив градоначелника, који је из СДС-а, покренуло је 25 одборника Скупштине града 8. фебруара, а подржава га широка Народна коалиција „Покренимо Бијељину“, предвођена СНСД-ом.

ИЗВОРсрна
Претходни текстMандић: Пред Црном Гором је ново поглавље за све грађане
Сљедећи текстПрошле године изречене казне у износу од 141.350 КМ